Valgfag


I løpet av skoleåret kan du velge fire forskjellige valgfag. Disse går over fem uker, og faget har tre timer hver uke.
Du velger valgfag etter at du har kommet til skolen. Ikke alle valgfagene kan velges i alle fire periodene.

Samliv: Deg og meg

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. «Hvem er jeg?» «Hvordan er jeg sammen med andre?» «Hvordan kommunisere på en god måte?» «Grensesetting: Hva er godt for meg?» Praktiske oppgaver.

Konsert Workshop

Forbered en konsert sammen med andre. Konserten gjennomføres på skolen for alle elevene.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lærer deg de viktigste grepene, øve på akkorder, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til Brink & in’t Veld som er profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, tankekaos og vanskelige følelser?
Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?
Hvilke sammenhenger finnes mellom kosthold, fysisk bevegelse, søvn og vår psykiske helse?

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Skap

Hva er du opptatt av? Forbruk? Etiske spørsmål? Miljø? Mennesker? I dette valgfaget skal vi lære om Bærekraft og Stavanger som Grønn By. Vi går på bedriftsbesøk og du får mulighet til å drive aksjonsforskning innen et tema du synes er spennende.

Kreativitet og reklame

Går det an å oppøve sin kreativitet? Hvordan bli mer kreativ og få nye idéer? Hvordan utforme god reklame? Og hva er god reklame? Arbeid med både tekstreklame, radioreklame og TV-reklame.

Mini-musikal

Dette valgfaget går ut på å lage en forkortet fremvisning av Les Misérables. Stikkord er sang, regi, felleskap, glede. Det blir audition for de som ønsker å være solister.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Stand-Up og formidling

Lær å bygge opp gode historier og framføre disse. Lær ulike teknikker i forhold til muntlig fortellerkunst. Vi arbeider med egne jeg-fortellinger og fortellinger fra Bibelen og eventyrene.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennal og knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Afrikansk dans

Steven kommer opprinnelig fra Ghana og vil ha undervisningen i afrikansk dans. Glede og bevegelse står i fokus, så du trenger ikke være en danseløve for å delta.

Mobilfoto

Lær om fokus og lys slik at bildene du tar med mobilen blir enda bedre!

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis, trikkesykkel og reball (paintball). En smak av linjefaget Multisport Afrika.
Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Privatistfag

Dersom du trenger å ta opp igjen fag fra videregående skole, kan du velge dette valgfaget. Du vil ikke få faglig oppfølging i faget av en lærer, men kan lese eller jobbe med faget på egen hånd.
Du må selv ordne med eksamen på hjemstedet ditt eller et sted i Stavanger, men du vil få fri til å ta eksamen. For hver eksamen får du i tillegg to lesedager.

Strikke- og heklekurs

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage.

Å skape noe gir glede, enten det er å strikke gammeldagse raggsokker eller hekle en lue du selv har designet.
På Solborg er strikking en populær aktivitet!

Årbok

Vil du være med å ta vare på minnene i løpet av et folkehøgskoleår? Har du lyst til å jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra året og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok?

Dette er valgfaget for deg som liker å skrive, ta bilder eller jobbe med grafisk design. Årboka er den mest populære boka du kan lage på en folkehøgskole. Garantert lest side for side av alle medelever.

Brettspill

Vitenskapen forteller oss at brettspill gjør oss smartere og dermed hever IQ-en. På dette valgfaget får du lære nye spill og kanskje tilføre nye spill selv.
For deg som liker å spille spill, enten brettspill eller kortspill.

Curling

Med litt øvelse vil du finne ut at curling er et lagspill du og dine venner kan ha mye glede av. I dette valgfaget kan du lære mer om hva curling er, hvordan det spilles, hvordan poengene beregnes osv.
Vi har et godt samarbeid med Stavanger Curlingklubb som har norges flotteste curlingbaner. Det er fem minutter å gå til Ishallen fra Solborg.

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter dersom du har medlemskap.

Surfing

Liker du å surfe eller har du lyst til å prøve? Surfing på Solborg er både for nybegynnere og erfarne. Du vil lære grunnleggende teknikk og får mulighet til å leie både våtdrakter og brett av Surfschool.

Stavanger, Sola og Jærstrendene er et eldorado for surfing. Hit kommer folk fra hele landet for å teste sine ferdigheter mot bølgene. Solborg har et godt samarbeid med dyktige surfeinstruktører i området. Borestranda vil bli mest brukt.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Populærmusikkens historie

På dette valgfaget kan du bli kjent med musikkhistorien, oppdage ny musikk, nye artister/ band. Du kan også få del i historien bak musikken. Du får høre på musikk og oppleve gleden ved det.

Racketsport

I dette valgfaget vil du få grunleggene innføring i squash, tennis og bordtennis. Det vil bli lagt opp til varierte øvelser, og samspill og samarbeid er viktig når vi spiller sammen.

Film og Kino

Er du interessert i å se film og lære mer om filmene du ser, kan dette valgfaget være noe for deg.
Du får:
Teoretisk innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse.
Kinobesøk på Kino 1 i Stavanger.
Praktisk filmanalyse på skolen.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og få inspirasjon til å skrive egne sanger. Det passer også for deg som kan noen gitargrep fra før.
Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill, øvelse med tanke på en sang til framføring?

Du bør ha med din egen gitar.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt på stor bane. Vi benytter golfbanen på Forus.

Valgfaget passer for deg som vil lære å spille golf, men også for deg som allerede spiller golf.
Stavanger og omegn har mange flotte golfanlegg.

Internasjonal mat

Liker du å kokkelere og lære å lage mat fra nye, eksotiske strøk? Her vil du få muligheten til å krydre hverdagen på Solborg med nye, spennende og forhåpentligvis smakfulle retter gjort i stand og tilberedt av; ja – nettopp deg!
God fordøyelse!