Valgfag


I løpet av skoleåret kan du velge fire forskjellige valgfag. Disse går over fem uker, og faget har tre timer hver uke. Du velger valgfag etter at du har kommet til skolen. Ikke alle valgfagene kan velges i alle fire periodene.

Samliv: Deg og meg

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. «Hvem er jeg?» «Hvordan er jeg sammen med andre?» «Hvordan kommunisere på en god måte?» «Grensesetting: Hva er godt for meg?» Praktiske oppgaver.

Teaterbesøk

Vi ser forestillinger på Rogaland teater. For- og etterarbeid har vi på skolen.

Vinyltrykk på klær

Vi bruker Silhuette Camero kuttemaskin og lager egne trykk som trykkes på tekstiler/klær.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkorder, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Lys, lyd og sceneteknikk

Lysdesign, lydteknikk og scenografi. Et praktisk valgfag for deg med teknisk eller estetisk sans og som liker deg bedre bak spakene enn på scenen.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til Brink & in’t Veld som er profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, tankekaos og vanskelige følelser?
Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?
Hvilke sammenhenger finnes mellom kosthold, fysisk bevegelse, søvn og vår psykiske helse?

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Skap

Hva er du opptatt av? Forbruk? Etiske spørsmål? Miljø? Mennesker? I dette valgfaget skal vi lære om Bærekraft og Stavanger som Grønn By. Du får mulighet til å drive aksjonsforskning innen et tema du synes er spennende.

Mini-musikal

Sanger fra Les Misérables og/eller andre musikaler. Stikkord er sang, regi, felleskap og glede. Det blir audition for de som ønsker å være solister.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennal og knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Afrikansk dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

MoJo-Mobile Journalism

Det er trendy at journalister er ute i felten og fotograferer, filmer og skriver. Det er også veldig gøy, og en måte å jobbe på som alle kan ha nytte av, uansett hva du driver med. Vi lærer deg teknikken, viser deg verktøyene – resten lærer du av å gjøre det.

Konsert og Kultur

I løpet av valgfaget får du gå på et utvalg av konserter og kulturarrangement, innen forskjellige sjangere.
I forkant vil vi gjøre oss kjent med artistene vi skal oppleve. Dette valgfaget vil delvis foregå på kveldstid.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis og trikkesykkel.
En smak av linjefaget Multisport.
Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Privatistfag

Dersom du trenger å ta opp igjen fag fra videregående skole, kan du velge dette valgfaget. Du vil ikke få faglig oppfølging i faget av en lærer, men kan lese eller jobbe med faget på egen hånd.
Du må selv ordne med eksamen på hjemstedet ditt eller et sted i Stavanger, men du vil få fri til å ta eksamen. For hver eksamen får du i tillegg to lesedager.

Strikke- og heklekurs

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage.

Å skape noe gir glede, enten det er å strikke gammeldagse raggsokker eller hekle en lue du selv har designet.
På Solborg er strikking en populær aktivitet!

Årbok

Vil du være med å ta vare på minnene i løpet av et folkehøgskoleår? Har du lyst til å jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra året og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok?

Dette er valgfaget for deg som liker å skrive, ta bilder eller jobbe med grafisk design. Årboka er den mest populære boka du kan lage på en folkehøgskole. Garantert lest side for side av alle medelever.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, kosteteknikk, bruk av guarder og skliteknikk etc. Vi bruker Norges flotteste curlingbaner.

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket og andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter dersom du har medlemskap.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Hit kommer folk fra hele landet for å teste sine ferdigheter mot bølgene. Solborg har et godt samarbeid med dyktige surfeinstruktører i området. Borestranda vil bli mest brukt.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Racketsport

I dette valgfaget vil du få grunnleggene innføring i squash, tennis, bordtennis og badminton. Det vil bli lagt opp til varierte øvelser, samarbeid og samspill.

Film og Kino

Innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på Kino 1 i Stavanger.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og få inspirasjon til å skrive egne sanger. Det passer også for deg som kan noen gitargrep fra før.
Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og kanskje øvelse med tanke på en sang til framføring?

Du bør ha med din egen gitar.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt på stor bane. Vi benytter golfbanen på Forus.

Valgfaget passer for deg som vil lære å spille golf, men også for deg som allerede spiller golf.
Stavanger og omegn har mange flotte golfanlegg.

Internasjonal mat

Liker du å kokkelere og lære å lage mat fra eksotiske strøk? Her vil du få muligheten til å krydre hverdagen på Solborg med nye, spennende og forhåpentligvis smakfulle retter gjort i stand og tilberedt av; ja – nettopp deg!