Storytellers forsidebilde

Storytellers


Skap dine egne fortellinger! Felles opplevelser i Norge, Argentina og Chile gir oss historier som vil bli husket. Velg mellom fordypning i fotojournalistikk, podcasting, vlogging og/eller blogging.

Skap dine egne fortellinger

Vi er alle fortellere. Og få ting er så gøy som å skape sine egne fortellinger. Vi lager fortellinger som skal huskes. Verktøyene er mange, og du skal få prøve alle, men velger fordypning i dokufoto, podcasts, vlogg eller blogg. «Content is king» sies det. Den som kan fortelle historier eier fremtidens arbeidsmarked. Kommunikasjon, fortellerglede, viktige historier og morsomme opplevelser – Dét er Storytellers, og kanskje du er en av oss?

Hvem er «Storytellerne»?

Alle som elsker å oppleve forskjellige ting og som liker å fortelle om det. Det kreves ingen forkunnskaper, bare lyst til og glede over å leke seg med alle mulighetene som digital teknologi gir til å skape spennende fortellinger. Du kommer til å få opplevelser for livet, en hobby du kan ta med deg videre eller kanskje det som kommer til å bli din neste jobb.

Vincent var elev på fotolinja på Solborg. Nå jobber han som journalist og skribent, og bruker «MoJo» aktivt i jobben, noe han stortrives med.

MoJo? Ja, mobil journalist. Dra ut på jobb, ha med seg et mobilkamera og en mic, og fortelle de kuleste historier. Akkurat som folk i media gjør, eller reisebloggere, eller influencere, eller helt vanlige folk som liker å fortelle. Det handler om kommunikasjon, fortellerglede, viktige historier og morsomme opplevelser.

Hanne Marie på sin side fant ut at kameraet var hennes verktøy. Hun ble hekta på foto, og søkte på fotojournalistikk-studiet på Oslo Met, Norges fremste fotoutdannelse.

Torstein jobber med å skrive fortellinger, fotograferer og tar bilder og lever av å være digital innholdsprodusent. Den tiden han ikke bruker på jobb, har han sitt eget droneprosjekt, og selger bildene sine mens han får masse oppmerksomhet rundt de på Instagram.

Som du skjønner: Dette er en fortelling – om mennesker som har vært på Solborg og lært seg å fortelle med sine foretrukne verktøy. De elsket det da, og de elsker det de holder på med nå. Og det er mange flere som dem: Folk som elsker å fortelle og som gjør det hver dag.

De beste fortellingene forandrer seg med tiden og tilpasser seg «utviklingen». I dag er det ikke bare kameraet som teller, det er også mikrofonen, videokameraet og tastaturet. I dag jobber ikke folk som tradisjonelle journalister, de er mojos, og de lærte det på Solborg i Stavanger.

Innhold

Du får prøvd deg på alle de fire viktigste metodene foto, video, stemme og tekst. Vi lærer deg å bruke Squarespace, YouTube, Podcastkanalen Acast og blogg-portalen Medium, de fire mest populærere kanalene, for å nå lengst ut med det du forteller. Når du har prøvd ut de forskjellige verktøyene, velger du din egen fordypning som blir ditt hovedverktøy resten av året.

Du vil også få lære fortellerteknikk, bildeforståelse, utstyrsteknikk som Gimbal, drone, lyd, foto, mobilt utstyr.
Du vil få lære å sette opp din egen arbeidsstasjon/lydstudio/fotostudio.
Du vil lære redigering i Lightroom og Photoshop, Hindenburg og Adobe Audition og medie- og reiseetikk.
Mørkerom og studiofotografering står også på programmet.

Lærer på linja er Geir Ertzgaard

Geir ErtzgaardGeir er fotoentusiast på sin hals og har drevet med foto siden han fikk sitt første plastikk-kamera julen 1974. Han har bodd tre år i Kenya, har vært reiseleder på mange turer i mange land og har også vært med og skrevet boka «Reisens pedagogikk». Geir synes kombinasjonen folkehøgskole, foto og reise på folkehøgskole er idéell, samtidig som han er opptatt av at reisen skal være bærekraftig.

Utstyr på linja

Dette utstyret har vi på skolen:
Et topp oppdatert fotostudio
Mørkerom
Profesjonell blekkskriver
Mobilt lyd (podkast) studio
DJI Mavix Pro Drone
DJI Ronin Gimbal

Utstyr du trenger, avhenger av fordypningen du velger:

Foto og vlogging: Speilfritt systemkamera, mikrofon, gimbal, stativ
Podcasting: Trådløs mikrofon, mini lydmixer, headphones

Alle fordypninger må ha en god dag/utstyrssekk, en 80 liters sekk av type Osprey Sojourn e.l.
Laptop eller nettbrett. Programvare er inkludert i linjekassa, men «hardware» må du betale selv.

Priser for skoleåret 2020-2021:

Et år på Storytellers koster kr 120 010. Det inkluderer studieturer, opphold, påmeldingsgebyr, valgfag, skolegenser m.m.
Utgifter til vaksiner, visum og enkelte måltider under studieturen kommer i tillegg.

Kompetanse

Et år på Solborg gir 2 konkurransepoeng ved opptak til høyere utdanning.

Linjeturer

Argentina og Chile

Våren 2021 drar vi på opplevelses- og reportasjetur til Argentina og Chile.

I Argentina går vi på fotballkamp med vanvittig stemning, tar et tangokurs på en «Milonga» i en av Buenos Aires bydeler, drar på grill- og hesteridingstur til en Estanzia (farm) på den argentinske pampasen, vandrer gatelangs, sover i telt på ei strand i Chile og besøker Valparaiso, en særegen og morsom by kjent for gatekunst, musikk- og bohemliv.

I Santiago blir vi med på den tre dager lange musikkfestivalen Lolapalooza (https://www.lollapaloozacl.com) med verdensstjerner på plakaten og henger med chilensk ungdom. Vi drar til Patagonia og reiser langs deler av den legendariske Route 40 i Andesfjellene. (http://www.turismoruta40.com.ar/en/home.html)

Som elever som har vært med på turene før har sagt: «Vi skjønner ikke at det er mulig å få med seg så mye på så kort tid.»

Rogaland og Skagerak

Vi drar på flere små turer i Rogaland, overnatter på et fyr, hyttetur i Rogalands fjellheim (ja, den eksisterer), små kystbyer, strandturer i sol og kraftig storm, og reiser Skagerak rundt. Du ikke trenger reise langt for å oppleve fantastiske ting sammen med andre.

Velkommen

Med vennlig hilsen Geir

Søk nå!