Stavanger forsidebilde

Stavanger


Stavanger ligger i Rogaland fylke på Sør-Vestlandet, og er Norges fjerde største by med ca. 128 000 innbyggere.

En mangfoldig by

I Stavanger finner du alle storbyens tilbud; et moderne, pulserende kulturliv med konserter, muséer, utstillinger, festivaler, teater, kino og revyer.
Samtidig har Stavanger småbyens sjarme; små smale gater og smug, brosteinsgater og et bilfritt sentrum, et vell av koselige butikker, blomster- og grønnsakstorg, fiskebrygge med levende fisk og båter med nykokte reker og krabbe.

Historiske røtter

Byen har historiske røtter fra istid og vikingtid. Selve byens grunnleggelse skriver seg til 1125 da bispesetet ble opprettet. Stavanger domkirke er fra første halvdel av 1100-tallet, og det eldste stående domkirkebygg i Norge. Den er den av landets domkirker som i størst grad har beholdt sitt middelalderske uttrykk, og den eneste som har vært i kontinuerlig bruk siden 1300-tallet.

Gamle Stavanger

Stavanger har bevart mye av de siste hundreårs bymiljø. Gamle Stavanger har Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse.

Storby i naturen

Fra Stavanger sentrum har du kort vei til til de fleste naturopplevelser. Fjordene er rett utenfor stuedøren, og setter du deg på en båt midt i sentrum kan du nå den overveldende Lysefjorden på mindre enn en time. Derfra kan du blant annet se de berømte turistattraksjonene Preikestolen og Kjerag.
Du finner også idylliske vann, turstier og badeanlegg i og i nærheten av byen.