Nyheter


"Lykkens ansikt"

Om kvelden 14. april 2003 legger Hallgeir Berge (18) og kjæresten Line Therese Guntveit (19) ut på biltur. Målet er hennes foreldres hytte i Valdres og påskeferie. Men i Gudvangatunnelen dupper antakelig Hallgeir av ved rattet. Bilen skjener over i motsatt kjørefelt og Hallgeirs ansikt treffer en nødmeldingsboks som er boltet til fjellsiden. Begge blir hardt skadet, men ansiktet til Hallgeir blir helt knust. Begge ligger i koma i flere dager. Hallgeir ligger på operasjonsstuen på Haukeland sykehus i om lag 22 timer for å sy sammen ansiktet.
I ettertid er det blitt nesten bortimot 30 narkoseoperasjoner til for å lappe sammen ansiktet. Bortsett fra ansiktsskadene har Hallgeir Berge utrolig nok sluppet fra ulykken uten varige mén. Høsten 2003 gikk både Hallgeir og kjæresten Line på Nordhordaland folkehøgskole. Forholdet tok slutt, men de er fortsatt veldig gode venner.
I dag reiser karen fra Hardanger rundt og forteller sin mirakuløse historie som forandret hele hans liv og siste lørdagen i februar gjestet han Solborg folkehøgskole. 12 år etter ulykken har Hallgeir utrettet utrolig mye; han har studert filosofi, lært seg både spansk, engelsk og portugisisk, reist verden rundt, bodd et år i Mexico, studert et år i Brasil, skrevet hovedoppgave om Platon mens han bodde i Aten, vært to år i Latin-Amerika, vært to ganger i Etiopia og i andre afrikanske land m.m. Ellers har han jobbet mye med mennesker gjennom Røde Kors besøkstjenesete og organisasjonen KIA. Han startet og har drevet språkkafé for fremmedspråklige i åtte år, vært norsklærer, jobbet mye med asylsøkere og har et brennende engasjement for flyktninger. Han inviterte bl.a. nærmere 50 asylsøkere hjem til seg julaften 2012. I dag er han journalist i lokalavisa Firda, men jobber også fortsatt med flyktninger. Han har flere utenlandske venner enn norske. Hans største ønske er å få bety en forskjell for mennesker.
Selv mener han at ulykken er det beste som har skjedd han.
- Det ble en døråpner for alt jeg har fått oppleve i etterkant og det har gjort meg til det mennesket jeg er i dag. I dag får jeg bety noe for andre og det gir livet mitt mening. Jeg ser på livet som en gave, men det er skjørt, så ta vare på det. Din innstilling til ting er utrolig viktig, fokuser alltid på det positive. “Det viktigste er ikke hvordan en har det, men hvordan en tar det.” Så lenge en er god mot andre, kan en være seg selv uansett utseende. Skjønnheten kommer innenfra.

Hallgeir Berge fra Hardanger overlevde mirakuløst en trafikkulykke, men ansiktet ble helt knust. Her er han på Solborg folkehøgskole. Foto: Hans Petter Nordal Hallgeir Berge fra Hardanger overlevde mirakuløst en trafikkulykke, men ansiktet ble helt knust. Her er han på Solborg folkehøgskole og er omkranset av Sanne Skillingstad, Anne Kveberg og Marianne Iden. Foto: Hans Petter Nordal