Multisport forsidebilde

Multisport


Kan en skoledag bli noe du virkelig gleder deg til? Kan en skoledag bli full av variasjon? Noen liker å fordype seg, andre liker å teste ut mange mange ting. Du tilhører kanskje den siste typen? Multisport gir deg en skolehverdag med ulike aktiviteter og opplevelser. Dette er linja for deg som ønsker å holde deg i aktivitet og prøve ut mange forskjellige idretter. Et lekent år der variasjon er nøkkelordet. Et år der du gleder deg til skoletimene og ikke rekker å kjede deg!

Multisport

Multisport er en idrettslinje som satser på allsidighet og bredde. Her vil du tilegne deg kunnskap om trening, helse og mange ulike idretter. Dessuten ønsker vi å rette fokus på solidaritet og samle inn penger, klær, sportsutstyr etc. til barn og ungdom i Kenya som vi skal besøke på vår studietur.

Film: Om Multisport
Om Multisport
Når du trykker på “Spill av”, overstyres dine personverninnstillinger og du kobles til vimeo.com

Hvorfor Multisport?

Fordi vi ønsker at våre elever skal utvikle varig idrettsglede, gode trenings vaner og ferdigheter. Vi har fokus på teambuilding og personlig utvikling for å bli bedre kjent med seg selv og andre. Vi mener også at en variert hverdag gir en mer lystbetont hverdag!

Hva lærer du på Multisport?

Hvert år er vi innom 50 til 60 forskjellige idretter/aktiviteter. Noen av disse idrettene kan du sikkert fra før, men noe vil sikkert være nytt og annerledes. Her er litt av vår varierte meny:

Ballidretter:
- Volleyball
- Beachvolleyball
- Padel
- Fotball
- Håndball
- Basketball
- Tennis
- Squash
- Badminton
- Bordtennis
- Bobleball
- Innebandy
- Kanonball

Vinteridretter:
- Curling
- Alpint
- Langrenn
- Ishockey
- Hurtigløp på skøyter
- Aking

Actionfylte idretter/aktiviteter med litt adrenalinkick:
- Rafting
- Kajakk-padling
- Go´cart
- Paintball
- Rappellering
- Klatring/buldring
- «Krigens krav» – en dag med hinderløype i militæret
- Zip-line

Vannaktiviteter:
- Vannpolo
- Svømming
- Havbading
- Aquaskipping – se link: https://www.youtube.com/watch?v=l3_zdodzuaw
- Tube/wakeboard
- Snorkling i Mombasa
- Surfing

Andre utendørs idretter:
- Frisbeegolf
- Golf
- Fotballgolf
- Ultimate frisbee
- Skyting
- Orientering
- Jogging
- Dresin – se link: https://www.youtube.com/watch?v=LKqZ4HFu13w
- Ridning
- Trikking – se link: https://www.youtube.com/watch?v=35zttClnoMo

Andre innendørs idretter:
- Trampolinepark
- Styrketrening/treningsstudio
- Cross-fit
- Bowling
- Gymsal-aktiviteter
- Kampsport

Turer:
- Strandturer: De flotte jærstrendene
- Fjellturer: Preikestolen, Kjeragbolten m.m.
- Alpinturer
- Sykkelturer
- Friluftsturer med fiske, bålkos etc.
- Hytteturer
- Kenyatur

Multienes mester:
- Både individuelt og med lag tar vi utgangspunkt i noen av de øvelsene man har i konseptet «Mesternes mester» på NRK.

Teambuilding:

Å ha et godt klassemiljø er viktig for meg og deg! Sammen gjør vi hverandre sterke. Du er en viktig brikke i dette. Din evne til å være positiv og tenke positivt utfordres, og det gir resultater. Vi bruker aktiviteter som sveiser oss sammen og gir samhold som utbytte.

Arbeidsmåter på Multisport?

På Multisport er det mye «learning by doing», men alt skal gjøres med kunnskap, sikkerhet og trygghet i bunn. Linjas fokus er å gjøre hverandre gode – sammen så skal vi lære hverandre og utvikle hverandre. Derfor har vi bl.a. noe som heter «Min idrett» der du kan lære fra deg en idrett du har mye kjennskap og erfaring med til de andre på linja.

Studietur til Kenya

Vår studietur går til Kenya der vi ønsker at du skal sitte igjen med en opplevelsesrik og inntrykksfull og sterk reise. Vi reiser på tur ca. tre uker før påske.
Kenya er safarienes hjemland. Safari er magisk! Soloppgangen på savannen, det første synet av løvene, å sitte foran bålet under den funklende stjernehimmelen og lytte til historiene til masaiene!
I Kenya er det ikke bare dyr som er hovedfokus, men like mye den vakre naturen, menneskene, maten og kulturen. Du vil garantert bli inspirert av den kenyanske gjestfriheten!
Kenya er mangfoldig! Her kan du snorkle blant verdens mest fargerike og spektakulære koraller eller ri på kameler langs de flotte strendene ved Mombasa.
Du vil få oppleve Rift Valleys naturskjønne og blendende utsikt, danse med masaier på savannene og være på de kritthvite strendene ved Mombasa der du kan slappe av under vaiende kokospalmer. I Kenya drar vi også på båttur for å se etter flodhester og krokodiller.
Av aktiviteter på turen til Kenya spiller vi fotball og volleyball med barn og ungdom, vi snorkler, har ulike vannaktiviteter og tar kanskje noen lette løpeturer i solnedgangen på stranda.
Vårt motto for turen er «Møte med mennesker». Gjennom ulike møter får du høre mange sterke historier. Vi treffer bl.a. mange barn og unge som ikke har sett det vakre landet sitt, de har ikke vært utenfor slumområdet de bor i. Multisport besøker også barnehjemmet Maisha Mema i Nairobi som vi støtter. (www.maishamema.org)

Hva gjør kombinasjonen Multisport og Stavanger så unik?

Du har sikkert hørt utrykket «Midt i smørøyet» og det kan vi virkelig bruke i forhold til Solborgs beliggenhet. Skolen er nemlig omkranset av utrolig mange flotte idrettsanlegg. Her er svært korte gåavstander til både Stavanger idrettshall, Stavanger tennisklubb, Stavanger kampsportsenter, Stavanger ishall, Stavanger turnhall, Vikinghallen med innendørs fotballhall, 6 beachvolleyballbaner utendørs, frisbeegolfbaner, Sørmarka Arena med curling, klatrehall, ishockey og ikke minst en av Norges beste skøyteløparenaer. I tillegg har vi landets flotteste surfestrender og magiske turattraksjoner som bl.a. Preikestolen, Kjeragbolten og Flørlitrappene m.m.

Hva gjør kombinasjonen Multisport og Solborg så unik?

Du vil komme til en skole med helt ny gymsal som er tilgjengelig også etter skoletid. Vi har dessuten egen svømmehall med badstue, treningsstudio, spinningrom, dansesal, eget bordtennisrom med tre-fire bordtennisbord, biljardrom, eget klasserom med bueskyting og pistolskyting, eget fotballrom med PL og CL-kamper m.m. Og utendørs har vi egen beachvolleyballbane og fotballbane.

Hva trenger jeg av utstyr på Multisport?

Vi har det aller meste av det utstyret du trenger her på skolen, men det er flott om du tar med deg egen sykkel og sykkelhjelm, eget alpinutstyr og hockeyskøyter (men alpinutstyr og skøyter kan også leies der vi skal). Har du egne racketer og idrettsutstyr du selv vil bruke, så ta gjerne med det.

Hvor mye koster et år på Multisport?

- Et år på Multisport koster ca. 128.550,- kroner. Det er mye rimeligere enn du tror og du får mye igjen for pengene. Det innebefatter både kost og losji, studietur til Kenya, alle andre turer og aktiviteter, all undervisning m.m. For skoleåret 2022/2023 fikk du utbetalt inntil kr 117 170 fra Lånekassen. For kommende skoleår økes dette beløpet litt. 60 prosent av denne summen er lån, 40 prosent er lån som kan blir omgjort til stipend når du får godkjent året ditt på folkehøgskole. Skolen ønsker at alle elever som kommer til oss skal stille med samme økonomiske forutsetninger, derfor prøver vi å unngå at du som elev må betale mye mer enn det du får i lån og stipend.

Hva får du igjen for et år på Multisport?

Forhåpentligvis har du tilegnet deg mye ny kunnskap om trening, helse og ulike idretter. Multisport har som mål at elevene skal utvikle varig idrettsglede, gode trenings-vaner og ferdigheter. Året på Multisport skal bidra til personlig vekst og til utvikling av gode holdninger til trening og helse. Dette skal legge grunnlaget for en fysisk aktiv livsstil. I tillegg ønsker vi at det blir et år for modning og danning og at gode verdier som bærekraft, solidaritet og medborgerskap blir mer enn bare ord.

Hvordan ser en uke på Multisport ut?

«Veien blir til mens vi går» er et uttrykk vi bruker og slik er det litt på Multisport. Vi opererer ikke med årsplaner, men har kun ukesplan der vi ser an hvordan været blir fra uke til uke. Men uansett så består en uke på Multisport av variasjon der ingen dag er lik og hvor vi legger til rette for en allsidig og innholdsrik uke.

Samarbeid med andre idrettslinjer?

På Solborg har vi fire forskjellige idrettslinjer. Vi samarbeider ofte på tvers av linjene og gjør mye felles i lag. En dag i uka pleier vi å ha et idrettsfaglig tema som alle idrettslinjene er med på. Dessuten leier vi Stavanger idrettshall der de fire idrettslinjene har felles aktiviteter og turneringer mot hverandre. Vi ser en stor fordel med samarbeid da vi kan utnytte hverandres kompetanse og allsidighet.

Lærer(e) på Multisport

Din hovedlærer på Multsport er Hans Petter Nordal. Han har lang erfaring i folkehøgskolen og har en allsidig idrettsfaglig bakgrunn. Han har bl.a. spilt fotball for Skeid, håndball for Refstad, bordtennis for Stavanger bordtennisklubb, curling for Stavanger curlingklubb. Ellers elsker han å gå på ski og rulleski eller spille padel og innebandy med venner. Han er en aktiv person som liker å drive med det meste innen idrett.
I tillegg vil du møte tre andre lærere med idrettsfaglig bakgrunn med ulik kompetanse innen trening og kosthold, mental trening, idrettspsykologi, idrettshistorie, friluftsliv m.m.

E-post

Multisport sin historie?

Multisport på Solborg var den første linjen av denne typen i Norge. Siden har det poppet opp flere Multisport-varianter blant folkehøgskolene i Norge. Vi har allerede fra starten ønsket å tilby våre elever et mangfold av muligheter, opplevelser og aktiviteter. Teambuilding og solidaritet har vært to grunnpilarer i linjas utvikling. Derfor har vi utarbeidet tre motto vi prøver å etterleve på linja:

1) Tenke positivt
2) Støtte/hjelpe andre
3) Strekke seg lenger enn før (utvide våre grenser).

Gjennom vår fantastiske studietur til Kenya vil du forhåpentligvis sitte igjen med inntrykk som vil prege deg resten av livet.
Vi vil nemlig påstå at gjennom et år på Multisport på Solborg så vil du få ALT det beste innen sport, friluftsliv og opplevelser.

Nora, tidligere elev

For meg er folkehøgskole et aktivt år. Jeg har aldri klart å bestemme meg for én hobby eller én aktivitet jeg liker bedre enn andre, derfor valgte jeg Multisport; fordi vi gjør så utrolig mye forskjellig.
I løpet av året har jeg lært å være meg selv og å være mer aksepterende til hva andre mener. Jeg har lært å være en god venn og et bedre medmenneske.

På studieturen fikk jeg oppleve en helt annen kultur, noe som lærte meg å være mer åpen for andre typer levemåter og livsstiler. Jeg er utrolig takknemlig for den muligheten jeg fikk til å dra på en så fantastisk tur og de mulighetene jeg ga andre ved hjelp av solidaritetsarbeidet vi gjorde før turen.
Solborg er en fantastisk skole der alle elevene blir sett og tatt vare på på lik linje. Multisport er en aktiv linje som i tillegg gjør en del solidaritetsarbeid.

Jeg begynte på folkehøgskole for å bli selvstendig, men jeg endte opp med å bli mer avhengig av andre enn noen gang.

Kompetanse

Et år på Solborg gir 2 tilleggspoeng ved opptak til høyere utdanning.

Multisport

Film: Multisport
Multisport
Når du trykker på “Spill av”, overstyres dine personverninnstillinger og du kobles til vimeo.com

Linjeturer

Afrika – Kenya

Kenya – Safarienes hjemland. Safari er magisk! Soloppgangen på savannen, det første synet av løvene, å sitte foran bålet under den funklende stjernehimmelen og lytte til historiene til masaiene!
I Kenya er det ikke bare dyr som er hovedfokus, men like mye den vakre naturen, menneskene, maten og kulturen. Du vil garantert bli inspirert av den kenyanske gjestfriheten!
Kenya er mangfoldig! Her kan du snorkle blant verdens mest fargerike og spektakulære koraller eller ri på kameler langs de flotte strendene ved Mombasa.
Du vil få oppleve Rift Valleys naturskjønne og blendende utsikt, danse med masaier på savannene og være på de kritthvite strendene ved Mombasa der du kan slappe av under vaiende kokospalmer. I Kenya drar vi også på båttur for å se etter flodhester og krokodiller.
Av aktiviteter på turen til Kenya spiller vi fotball og volleyball med barn og ungdom, vi snorkler, har ulike vannaktiviteter og tar kanskje noen lette løpeturer i solnedgangen på stranda.
Vårt motto for turen er «Møte med mennesker». Gjennom ulike møter får du høre mange sterke historier. Vi treffer bl.a. mange barn og unge som ikke har sett det vakre landet sitt, de har ikke vært utenfor slumområdet de bor i. Multisport besøker også barnehjemmet Maisha Mema i Nairobi som vi støtter. (www.maishamema.org)

Friluftsliv

Vi drar på dagsturer til spennende steder i Rogaland. Å være ute i naturen byr på gode opplevelser. Steder vi besøker er Flekkefjord, Suldal, Røldal, Sirdal og Sauda.

Kristine og Marte, tidligere elever

Kristine og MarteMultisport er en linje som tilbyr alle aktiviteter fra a til å. De mange aktivitetene, utfordringene og opplevelsene gjorde at vi falt for denne linjen. Vi ble utfordret i alt fra havbad en gang i måneden, helikoptertur over Stavanger, rafting til rappellering og paintball. Denne linjen har et vidt spekter av muligheter og vi fikk en variert hverdag. Linjen tilbyr mye fart og spenning, glede og samhold. Om du begynner på Multisport, får du både testet deg selv og tøyet grenser på alle mulige måter. Linjeturen til Afrika var en opplevelse for livet. Her fikk vi møte, bli kjent med og høre mange sterke historier fra de innfødte. Klassen fikk se et land med store kontraster.
«Suprisene» for klassen som lærerne arrangerer var noe av det beste med Multi. Vi var aldri sikre på hva HP hadde funnet på, men ble alltid positivt overrasket. Året på Solborg er et år vi aldri kommer til å glemme, og vi anbefaler på det sterkeste å velge Multisport, for et annerledes år.

Instagram

Du kan se mer av det vi gjør på linja på vår Instagram Instagram/#solborgmulti

Velkommen

Med vennlig hilsen Hans Petter

Film fra Afrika

Film: Film fra Afrika
Film fra Afrika
Når du trykker på “Spill av”, overstyres dine personverninnstillinger og du kobles til vimeo.com
Søk nå!