Klær, Mote & Design forsidebilde

Klær, Mote & Design


Har du lyst til å lære å sy? Drømmer du om å lage klær ingen andre har? Er du glad i garn og strikkepinner? Da er linjen Klær, mote og design noe for deg. Vi holder til i skolens flotteste klasserom, med utsikt over Stavanger, fjord og fjell. Vi har en velutstyrt sømavdeling, der alle elevene får egen symaskin til disposisjon. Det viktigste du kan ta med deg er arbeidslyst og idéer!

Forkunnskaper

Det kreves ingen forkunnskaper innenfor faget for å begynne på Klær, Mote & Design. Vi starter med det grunnleggende innen søm og blir kjent med maskiner og utstyr. Vi lager flere små kjekke ting, som toalettvesker, poser, pennal og vesker. Du lærer dermed ulike sømteknikker på produkter som du kan bruke selv eller gi bort i gave.
Dersom du kan litt om faget fra før, må du ikke la deg skremme av at vi starter med det grunnleggende. Mesteparten av året er det selvvalgte prosjekt, og du kan selv velge det du vil lage. Da starter du på ditt nivå, og utvikler deg derfra.

Lag din egen kolleksjon

Etter at de grunnleggende kunnskapene er på plass, bestemmer du selv hva du har lyst til å lage. Du kan sy deg collegegenser, jakke, bukse, genser, topper, skjørt, kåpe og/eller selskapskjole. Du lager din egen kolleksjon av klær som blir akkurat slik du har lyst til.
Vi har mannekengoppvisning på slutten av året, i tillegg til fotoshoot.

Strikking/Hekling

Strikking og hekling har også en viktig plass på linjen. Alle vil få prøve begge teknikker, så velger du etterpå om du vil videreutvikle deg innenfor dette. Med en lærer som tidligere har arbeidet som strikkedesigner, vil begrepet garnglede stå sentralt, og vi prøver å videreformidle all den gleden et håndarbeid kan gi. Du kan lage luer, votter, pannebånd og sokker. Du kan lage et strikkeplagg etter en ferdig oppskrift eller du kan lage en oppskrift etter eget design. I et folkehøgskoleår er det god tid til å strikke på ettermiddag/kveldstid.

Redesign

Å utnytte klær og materialer som allerede har hvert brukt, er viktig. Redesign og bruk av gjenbrukstekstiler er gjennomgående i skoleåret. Du vil få lære hvordan du syr gamle plagg om til ny og moteriktig design. Ta gjerne med egne plagg hjemmefra. Som en del av dette vil vi besøke vintagemarkeder i Brooklyn, New York for å få inspirasjon.
Å la egne klær få lenger levetid ved å reparere de er viktig, og vi lærer ulike teknikker og metoder. Dette er viktig både for miljøet og for lommeboka.

Vinyltrykk på klær

Å skape sitt eget uttrykk på t-skjorter, gensere, eller egen «brand» har vi mulighet ved bruk av Silhuette Vinylkutter. Du kan designe trykk og trykke det på klær eller produkter.

Andre ting du kan få lære

Tegning/form/farge, mønsterforming, applikasjon, motehistorie, collagearbeid, moodboard, arbeid med krympeplast, stempling/embrossing og andre hobbyarbeider.

Klasserommet

Vi holder til i et stort og lyst atelier, med god arbeidsplass til alle. Linja er godt utstyrt med symaskiner (Janome 2030) til alle elevene, mange overlockmaskiner som vi bruker felles, strykeutstyr, Silhuette vinylkutter og vinylpresse.

Stoff & Stil

Stoffbutikken «Stoff & Stil» ligger i gangavstand til skolen, og vi kjøper det mye av stoffene våre her. I tillegg er kjøper vi mye på Fretex Sandnes sin store stoffavdeling #stoffbonanza. Det er også mulig å ta med materialer og utstyr hjemmefra om du har.

Film: Om Klær, Mote & Design
Om Klær, Mote & Design
Når du trykker på “Spill av”, overstyres dine personverninnstillinger og du kobles til vimeo.com

Lærer på linja er Linda Aannø

Linda AannøLinda er utdannet konfeksjonsteknikker og har allsidig praksis innen søm/design. I tillegg har hun jobbet i flere år som strikkedesigner på Sandnes Garn.

Med en interesse for alt som kan lages med stoff og garn, er hun kunnskapsrik og kreativ, og kan lære deg det meste du har lyst til.
E-post

Videre utdanning

Linjefaget vil gi deg et godt grunnlag om du tenker å bli kunst- og håndverkslærer, eller om du ønsker å ta utdanning innen søm/kostyme.

Klassemiljø

Et godt klassemiljø er viktig, og sammen skaper vi dette. Sysalen er også et sosialt sted, der vi bruker tid på ulike kveldsaktiviter som spill, ser relevante filmer og kanskje koser oss med litt å spise.

Seksjon Kunst & Håndverk

Linjene på Solborg er inndelt i 4 seksjoner, delt etter fagfelt. Vi utgjør, sammen med linjen Tegning, Maling & Keramikk Solborgs Kunst & Håndverkseksjon. Vi har ulike fellesprosjekter innad i seksjonen. Vi samarbeider også med andre linjer på ulike prosjekter eller sosiale ting.

Ann Kristine

De to beste årene i mitt liv – På sysalen har jeg lært så utrolig mye, dette ble ikke bare en hobby men noe jeg ville fortsette videre med. Jeg tok med meg alt jeg lærte og startet å studere på ESMOD (motedesign- og modellismedarbeider). Sysalen er det perfekte stedet for å lære å sy og ett stort pluss er at du i tillegg til all kunnskapen sitter igjen med venner for livet. Jeg ville aldri vært for uten, ett stort savn.

Maren

KMD fikk jeg muligheten til å sy akkurat det jeg ville med god hjelp og en herlig heiagjeng rundt meg! Sysalen er et rom med garantert god stemning og bra musikk, og er et perfekt miljø for å dele kreative ideer og syglede med andre syentusiaster!♥️

Mari

Solborg har blitt min andre familie der alle tar vare på kvarandre, bryr seg og opplever fantastiske stunder saman. Å begynne på KMD har betydd mykje meir enn det eg skulle tru. Det gjekk frå at eg nesten ikkje hadde sydd, til å studere motedesign og modellisme vidare på ESMOD i Oslo. KMD og Solborg har gitt meg så utruleg mykje glede, minne og mange vennskap for livet. Sysalen var min favorittplass på verda, og er det framleis. Utstyret, stemninga og ikkje minst plasseringa, på toppen av Vestborg, med fantastisk utsikt, er noko heilt unikt som berre Solborg har. Eg saknar kvart sekund av Solborgkvardagen og ikkje minst den fantastiske og sprudlande læraren vår, Linda! Solborg er noko ein ikkje kan gå glipp av!

Guro

«Folkehøgskule er det beste som finst, eg fekk venner for livet» høyrer ein ofte. Eg er heilt einig, det fekk eg òg. Men i tillegg fekk eg verdas kjekkaste hobby. Eg lærte meg å sy – jakke, bukse, skjorte, kjole og genser – klede som ser heilt proffe ut. Faktisk laga eg mange av favorittkleda mine på Klær, mote & design i fjor. Eg kunne ingenting frå før, men lærte alt frå lærar Linda. No syr eg nye favorittklede når eg vil og heilt utan hjelp.

Madelen

Solborg, KMD og sysalen har vore med på å vise meg at alt går an!
Å kunne gå ifra å aldri ha sydd før, til å kunne sy selskapskjolar. Det var eit år der eg lærte så mykje, både på sysalen og elles. Linda, læraren vår, er det ein kan kalla «wonderwoman». Ho kan lære kven som helst kva som helst på sysalen og har alltids ei løysing. Det var aldri noko som var umulig; har du ein idé, er det fullt mogeleg å gjennomføre det med Linda på sysalen.
Då eg var ferdig med bomberjakka mi, så skjønte eg at det var mogeleg å skape kva enn eit klesplagg eg ynskja meg i garderoba mi.

Solborg var noko så fekk meg til å innsjå at eg kunne greie meir enn det eg trudde sjølv. Det var med på å vise meg at ein kan fungere saman med mange ulike menneske. Det var og med på å vise meg at det å flytte heilt aleine, var fullt mogeleg, og det var med på å fore lysten på å tørre å ta større steg i livet og reise vidare. Sjølv om eg gjerne kunne blitt på Solborg nokre år til.
Solborg var med på å gje meg trua på meg sjølv. Lurar du på om du skal søke på folkehøgskule, vil eg verkeleg anbefale det, og eg vil verkeleg anbefale Solborg FHS! Det er ingen tvil om at du får noko ut av året på Solborg, og det vil syne deg mogelegheitar du kanskje ikkje trudde du hadde.
Og eg kjem til å være evig takksam for at eg valgte å stige ut av komfortsona og valgte eit år på Solborg.

Priser for skoleåret 2023-2024:

Et år på Klær, Mote & Design koster kr 128 151. Det inkluderer studieturer, opphold, stoff og materiellkostnader som går med til undervisningen, påmeldingsgebyr, valgfag, skolegenser m.m. Dersom du lager mye på fritiden/gaver m.m., kommer utgifter til dette i tillegg.

Kompetanse

Et år på Solborg gir 2 tilleggspoeng ved opptak til høyere utdanning.

Linjeturer

USA

Skoleårets store høydepunkt er turen til USA. Vi reiser først til verdensbyen New York. Der benytter vi oss av det byen har å by på. Vi besøker Fashion Institute of Technology og museet der. Vi besøker stoff og tilbehørsbutikker. Der finner vi stoff som vi ikke har tilgang til hjemme. Vi reiser til Brooklyn og går i vintagebutikker mm. Du har muligheten til å gå på musikal, vi rusler på Highland Park og Chelsea Market. Gatelangs får vi med oss gatemote.
Vi reiser videre til Nashville og opplever en helt annen del av USA.

Turen går videre til Los Angeles, der vi bor på Santa Monica, får sol og varme, opplever California med Hollywood og Universal Studios.

Madeleine forteller fra New York:

Vi har fått med oss en opplevelse for livet etter to helt ubeskrivelige uker i USA. Så mange inntrykk og opplevelser har jeg aldri trodd var mulig å få så kjapt.

Vi besøkte stoffbutikker som Mood, der de solgte stoff av ulike kvaliteter og nokså dyre merker som for eksempel Michael Kors. Kjempespennende å se hvor mye som faktisk finnes der i forhold til her i Norge. Butikken strakte seg over 3 etasjer, og det var overveldende mye å se på, slik som i de fleste butikkene i NY.
Et annet opplegg for linjen min var å besøke «The Museum at FIT (Fashion Institute of Technology). Der hadde de alt fra Chanel-drakter til gamle «Biker Jackets». Jeg likte meg veldig godt der. Det var så spennende å se hvor utrolig godt gjennomført arbeidene var og hvor kreativ det går an å være.
En av dagene i New York var vi på Guggenheim-muséet og lærte blant annet om hvordan maleteknikken hadde endret seg opp gjennom tidene. For å komme oss dit, gikk vi gjennom Central Park. Helt nydelig plass som man ikke kan gå glipp av! Videre gikk turen til «The Metropolitan Museum of Art» der du må gå opp de kjente Gossip Girl-trappene for å komme inn i bygget. Opplegget var utrolig bra lagt tilrette for å få se mest mulig på den tiden vi hadde til rådighet, uten å stresse oss gjennom dagene.
Det ble også mye tid til shopping og egen utforsking av byen. Jeg og noen venninner besøkte blant annet «Top of the Rock,» utsikt over hele New York. Anbefales på det sterkeste!
Etter oppholdet i denne fantastisk flotte byen, reiste vi videre til Los Angeles.

Instagram

Du finner oss på Instagram

Facebook

Du kan se mer av det vi gjør på linja på vår facebookside, Klær, mote og design-Solborg FHS

Folkehøgskolebloggen

Du kan lese om Klær, Mote & Design på folkehøgskole.no/blogg

Velkommen!

Jeg gleder meg til å få deg som elev. Satser du på et år på Klær, Mote & Design, skal jeg gjøre mitt for at du får et godt faglig opplegg. Du blir nok overrasket over alt du klarer å lage!
Vi regner med at du har skapertrang, arbeidslyst og en stor koffert til å ta med hjem alt du har laget.

Med vennlig hilsen Linda

Film

Film: Film
Film
Når du trykker på “Spill av”, overstyres dine personverninnstillinger og du kobles til vimeo.com
Søk nå!