GloBall forsidebilde

GloBall


En ball kan bygge bro mellom mennesker og dette er idéen: Du tar en ball under armen, legger ut på en reise og ser hva som skjer. Du vil få venner, mange venner. Dette er idéen bak linja GloBall.

Ball i Norge og på reise

Vi spiller ball når vi er på tur! Vi spiller mot skolelag, klubber og andre vi har kontakt med i Asia og Afrika.
Når vi er i Norge trener vi og spiller mot asylmottak, mot Stavanger fengsel og har andre kamper i nærmiljøet.
Så dersom du synes at ballspill er en topp måte å bruke tiden på, og du liker å reise, er dette linja for deg.

Ballspill

Vi vil skape kontakt og solidaritet med ballen i sentrum. I tillegg ønsker vi å bli kjent med forskjellige ballidretter. Vi spiller mest fotball, men også volleyball, tennis, curling, bordtennis og boblefotball.
Vi lærer hvordan ballspill kan være en måte å bedre forholdene for fattige barn og unge i landene vi besøker.
Vi har mulighet til å delta i turneringer i Stavanger og Sør-Norge.
Du har også mulighet til å trene sammen med gode klubber i lokalområdet hvis du ønsker det.

Andre aktiviteter

GloBall er en praktisk og aktiv linje, vi liker å være mest mulig i bevegelse. Svømming i skolens basseng står også på timeplanen.

Andre undervisningstema

Vi tar opp globale spørsmål og forbereder oss på å møte mennesker fra andre land og kulturer. Et lands historie forteller oss mye om menneskene som bor der. Dette er nyttig kunnskap å ha med på tur til Afrika og Asia. Å lage og redigere video fra tur, er også noe du vil kunne lære.

Hva forventes av meg?

Det viktigste er at du er interessert i ball, og at du tenker at ballspill er noe du vil bruke tid på. Ball og spill er utrolig gøy. Samtidig er det en unik måte å komme i kontakt med folk på. Ballspill er en skikkelig brobygger.

Samarbeid med andre linjer

GloBall er en av fire idrettslinjer på Solborg. Idrettslinjene har en dag felles i uka der vi trekker ut det beste fra hver enkelt linje. Der kan vi ha tema som mental trening, helse og foredrag av spennende idrettsprofiler. I tillegg samarbeider vi om turer, turneringer, ballaktiviteter og treningsøkter.

Film: Om GloBall
Om GloBall
Når du trykker på “Spill av”, overstyres dine personverninnstillinger og du kobles til vimeo.com

Hovedlærer på GloBall er Henrik Seglem Grydeland

Henrik Seglem GrydelandHenrik er en av våre mest globale lærere. Han bar bodd flere år på Madagaskar, studert kulturstudier i Frankrike og har jobbet som journalist i NRK. Henrik har vært lærer på Globall siden 2009, og guidet utallige ballglade elever gjennom treninger og kamper på tre kontinenter. Utdannet som lærer og spesielt opptatt av samfunnsspørsmål og musikk, noe du vil merke ved at han har ansvar for undervisning i dagsaktuelle nyheter (Blikk mot verden), og for faget «Gladsang», et fag som elevene er skeptiske til ved første møte, men står fram som et høydepunkt i året når dørene stenges i mai. I tillegg til alt dette, dyrker han en sterk interesse for fotballklubben Lyn, en av Norgeshistoriens fremste fotballklubber.

Priser for skoleåret 2023-2024:

Et år på GloBall koster kr 131 551. Det inkluderer studieturer til Asia og Afrika, påmeldingsgebyr, mat og rom, valgfag, skolegenser m.m.
Utgifter til vaksine, visum og noen måltider på studieturene, kommer i tillegg.

Linjens historie

GloBall så dagens lys først som en del av linjekonseptet Global Village (GV) i 2008. Da var ballspill en av tre viktige fordypninger, og elevene valgte fordypning i enten foto, fotball eller backpacking og solidaritet. Etterhvert delte de seg i tre linjer med litt felles undervisning og noen ganger studiereiser sammen. Linjen har skiftet navn flere ganger, fra Global Village Ball til GloBall, Global United og Ball, men innholdet har stort sett vært det samme – og det har læreren også vært, til stor glede for mellom 150 og 200 elever som har gått på linja. Turene har gått til Kina, Hong Kong, Vietnam, Kambodsja, Thailand, Malaysia, Kenya, Etiopia og Zambia, for å nevne de mest aktuelle.

Stella, tidligere elev

Foto: Geir ErtzgaardMitt år på Solborg FHS gikk alt for fort! Det føltes som at alt var over på et lite blunk, men på det lille blunket klarte jeg å kose meg som aldri før. Et skoleår med de fantastiske folkene på GloBall og resten av skolen har gjort at jeg savner å være tilbake hver dag.
GloBall-linjen byr på mye spennende, blant annet flere internasjonale bondebridge-turneringer, men også selvfølgelig mye spill og moro med ball. Vi var en av linjene som reiste på flest turer noe jeg syntes var veldig spennende å få oppleve! Alt fra Abbey Road i London til fotballkamp i 30 varmegrader på en gammel risåker i Kambodsja! Har fått så mange gode minner og gode venner etter året mitt på Solborg og anbefaler på det sterkeste denne skolen og spesielt GloBall-linja med en helt fantastisk kul lærer!»

Andrine, tidligere elev

Foto: Geir ErtzgaardÅret eg gjekk på Solborg og GloBall var utrulig fint! Ikkje berre gjekk eg på en fantastisk skule, men også ei veldig spennande og lærerik linje. Eg fekk drive med det eg likar aller best, fotball, i nesten eit helt år. I tillegg så reiste vi på tre uforglømmelige tura, en til Kambodsja, en til Zambia og en til London. Når eg har fortalt vener om alt eg gjorde i løpet av Solborgåret, så skjønar dei ikkje at alt dette kunne gå an på et skuleår. Det er verkeleg opplevelsar for livet, og opplevelsar eg ikkje ville vore foruten. Eg vil anbefale GloBall til alle som er interessert i fotball og ballspel generelt. Du får en veldig spennande kvardag og en veldig artig lærar! Det er berre å søke, eg angra ikkje eit sekund!

Kompetanse

Et år på Solborg gir to tilleggspoeng ved opptak til høyere utdanning.

Facebook og Instagram

Du kan se mer hva vi gjør på linja ved å gå til facebooksida vår:
Globall-Solborg-Folkehøgskole og på Instagram/globall_solborg

Linjeturer

Kambodsja og Thailand

På høsten reiser vi to uker til Kambodsja og Thailand. Stikkord for Asiaturen er: Besøk på et bistandsprosjekt som Solborg støtter, solidaritetsarbeid, ballspill, video, landsbyer, jungler og regnskoger, templer og pagoder, opplevelsesaktiviteter, fokus på historien til landene med Vietnamkrigen, Røde Khmer osv.

Afrika

Om våren reiser vi på en tre ukers tur til et eller flere land i Afrika – Stikkord for Afrikaturen er: Møte med mennesker, solidaritetsarbeid og natur/dyreliv og selvsagt ballspill mot afrikanske skolelag o.l.

Anita, tidligere elev, forteller fra en dag i Afrika

I dag har vi hatt en meget spennende dag. Det begynte med et kort og interessant foredrag der vi lærte litt om hjelp til selvhjelp for mennesker i landsbygda. Deretter hadde vi noen chillaxa timar ved poolen. Detta var digg.
Etterpå bar det videre til et av Zambias tre gamlehjem. Det møtet var fint og sterkt. De menneskene som ender på et eldrehjem i Zambia har ofte ikke familie igjen og kommer oftest fra dårlige kår.
Etter gamlehjemsbesøket chilla vi bare før vi tok initiativet for å oppsøke fotballglade afrikanere. Så gikk kjære Henrik for å kjøpe en ball. Deretter gikk vi i noen minutter før vi fant en fotballbane full av spillere. Vi joina de og det ble raskt en kamp mellom Norge og Zambia. Må dessverre meddele at de tok oss på utholdenheten i varmen. Likevel var det en suksess, det norske landslaget gikk av banen med et smil rundt munnen og et nytt vennskap.
Kort oppsummering; nye opplevelser som ga inntrykk og vi fikk rett og slett testa ut prinsippet til GloBall om å ta en ball under armen og skape nye tilknytninger og vennskap med mennesker, uansett når og hvor, ved hjelp av en ball.

Tidligere elev, Bjørn fra USA, forteller:

«Where I’m from in the U.S., football is not relevant. We don’t even call it football. But since coming to Norway and being introduced to the incredible and passionate world of football, it truly amazes me just how deep the roots go. Earlier this year, GloBall had the chance to go to London, somewhere I had never been. While there, we saw the glamour of Wembley Stadium, its 90,000 person capacity looking amazing. While the sights of Europe’s most impressive football fields were incredible, my best experience with the game thus far was in Africa, where I saw the game at a level with much less to look at, but with the same amount of passion from everyone surrounding the game. From the kids who played it, the coaches who taught it and even the people who watched it, football was not played for glory but for a distraction and a way to bring people from all walks of life together.

On one of our first days in Africa, all of GloBall packed up their things and walked to a field park where around twenty children were playing; goals were made out of large branches propped up on one another, patches of grass stuck up in different lengths all over the place and most of the children played without shoes. But none of that mattered to the kids, and it didn’t matter when a bunch of older white people, wearing matching orange shirts and speaking another language walked onto a field and asked to play with them. In fact they welcomed us and played with us for hours. Most of them say they come to that park everyday after school until the sun goes down. These children loved the game and didn’t care about who played with them or what conditions they played in. The same could be said for the people in the village we visited a few days later, who all gathered to watch the local team play on a pitch with grass that reached up to my knees. But every person there, whether a spectator or a player was just happy to be a part of the game.

I am still very new to understanding football game works, and even newer to looking like I know what I’m doing when I actually play, but what I saw from football in Africa was truly amazing. People of all ages, all races, who spoke different languages and wore very different clothes, all playing the same game with the same rules. Whether they played for fun, for distractions or for a way to teach, they all played together. Football is amazing because it doesn’t matter if you’re playing in front of 90,000 people or on a pitch that turns to mud after two minutes of rain. It is a game that constantly brings all types of people together, for that reason football truly is “the world’s game”.»

London

I tillegg til disse turene hender det at vi tar en fotballtur til London og får med oss noe av det den byen har å by på.

Målet med turene

er å gi deg unike møter med mennesker, en større innsikt i forholdene i verden og et engasjement for mennesker som lever under vanskeligere kår enn oss.

Velkommen

Velkommen til GloBall!

Hilsen Henrik

Film

Film: Film
Film
Når du trykker på “Spill av”, overstyres dine personverninnstillinger og du kobles til vimeo.com
Film: Musikkvideo
Musikkvideo
Når du trykker på “Spill av”, overstyres dine personverninnstillinger og du kobles til vimeo.com
Søk nå!