Global Village forsidebilde

Global Village


Det handler om solidaritet. Globale spørsmål utfordrer oss. Ved å reise ut i verden og se og oppleve hvordan andre lever, kan vi bedre forstå hvordan verden henger sammen. Vi reiser til Afrika for å møte en annen kultur og for bedre å kunne forstå vår egen rolle i verden. Ved Middelhavet får vi se en flyktnings reise.

Solidaritet i praksis

Solidaritet står i fokus både når vi er hjemme og ute på reise. Gjennom det internasjonale Stavanger skal vi gjøre forskjellig frivillig arbeid; delta på språkcafé, sykehjemsbesøk, «suppekjøkken», leksehjelp og aktiviteter sammen med ungdommer på læringssenter. Mulighetene er mange. I Afrika og Europa møter du mennesker som har et helt annet utgangspunkt enn deg selv. Vi arrangerer innsamlingsaksjon på Solborg og etter en reise vil du få være med å fortelle andre om hva du har sett og opplevd.

Bli bevisst din rolle i verden

Hvordan kan du bidra til en bedre verden? Hjelper det med bistand? Hvordan forholder vi oss til flyktningesituasjonen i verden? Hva er moderne slaveri? Spørsmålene er mange! Vi har ikke alle svarene, men samler informasjon som gjør oss i stand til å forstå bedre. Til å skjønne at det ikke er VI og DE, men OSS.

Bærekraft og aksjonsforskning

Hva er en bærekraftig livsstil? Hvordan kan vi gjøre bærekraft morsomt? Er Fair Trade svaret? Gjennom aksjonsforskning utfordrer vi oss selv og våre medelever til å forandre våre vaner og vårt forbruk. Hva kan vi gjøre? Hva vil vi gjøre?

Kulturforståelse

Å møte mennesker er den beste måten å lære om andres kulturer og vår egen kultur på. Vi reiser til Afrika for å møte mennesker der, men vi trenger ikke reise langt for å møte mennesker fra andre kulturer. På skolen samarbeider vi med Johannes læringssenter som har elever fra forskjellige deler av verden.

Dette sier en av elevene om kontakten med læringssenteret:
«Å være sammen med elevene på Johannes læringssenter er både gøy og lærerikt, men det kan også ha sine utfordringer med tanke på språk. Men vi tror de blir bedre i norsk av å være med oss. Vi lærer mye fra dem, om dem og om deres hjemland. Når vi er sammen gjør vi forskjellige aktiviteter som å lage mat, prate og være i gymsalen. Dette er en bra måte å bli venner på. Det er kjekt å kunne ta undervisningen eller skoletimen ut av klasserommet og møte nye mennesker!»

Internasjonal mat

Vi lager ofte mat sammen; spennende og eksotisk mat fra alle verdens hjørner. Kjenner du lukten av krydder eller smaken av en falafel?! Skolekjøkkenet er et av våre viktige klasserom.

Afrikansk dans

Vi lærer på vårt nivå, men bevegelse, rytme og masse glede kan jeg love! Vi har med oss en profesjonell danseinstruktør fra Ghana.

Video og fotoredigering

Det blir et lite kurs i redigering av bilder og video som gir oss mulighet til å lage fine presentasjoner fra turene våre.

Lærer på linja er Anne Marit Træland

Anne Marit TrælandAnne Marit har bodd to og et halvt år i Namibia der hun jobbet for Fredskorpset, og har i flere år undervist fredskorpsere som skal på utenlandsopphold. Hun har også bodd flere år i Etiopia. Anne Marit er utdannet lærer med sosialantropologi, idrett og bistand som tilleggsfag. På Solborg brenner hun for å skape en bærekraftig verden med solidaritet i fokus.

Celine, tidligere elev

På Global Village lærte vi om solidaritet og bistand, at mulighetene for å hjelpe er mange. Jeg har fått større forståelse for den store verden vi lever i, og jeg har vært så heldig å møte mennesker som ikke har de samme mulighetene som oss i Norge.
Vi reiste til Afrika der vi fikk se med egne øyne en hverdag vi ellers ikke tenker så mye på. Jeg kommer aldri til å glemme de flotte familiene og menneskene vi traff der.
Men vi trengte ikke å reise langt for å møte mennesker med andre kulturer. Sammen med ungdommer fra læringssenter, lærte vi om hverandres hjemland og kultur. Å ha leker og aktiviteter eller å lage lunsj, se på filmer og prate i grupper, var bare noen av tingene vi gjorde sammen!
Jeg kan med hånden på hjerte si at jeg føler meg som verdens heldigste som har opplevd et av mine beste år gjennom Solborg folkehøgskole, og ikke minst fått venner fra hele landet!

Priser for skoleåret 2020-2021:

Et år på Global Village Connect koster kr. 119 510. Det inkluderer studieturer, opphold, påmeldingsgebyr, valgfag, skolegenser m.m.

Utgifter til vaksine, visum, lommepenger og noen måltider på studietur kommer i tillegg. Du må også betale bussbilletten selv når du er i praksis i Stavanger.

Kompetanse

Et år på Solborg gir 2 tilleggspoeng ved opptak til høyere utdanning.

Linjeturer

Målet med å reise er å kunne gi deg unike møter med mennesker og en større innsikt i forholdene i verden. Dette gjennom å ha et engasjement for mennesker som lever under vanskeligere kår enn oss.

Afrika

Turen går til ett eller to land. Vi kommer til å besøke ulike prosjekter, hvor du får mulighet til å møte og bli kjent med ungdommer på din egen alder. Det blir landsbybesøk, afrikansk mat og ikke minst fantastisk natur og safari.

Middelhavet

Turen vår går til Malaga. Der skal vi lære mer om flyktningsituasjonen i Europa. Vi skal besøke organisasjoner som jobber med å gi flyktninger mat, klær og verdighet. I tillegg reiser vi til Gibraltar og får med oss nydelig natur og opplevelser derfra.

Facebook og Instagram

Du kan lese mer om hva vi gjør på Global Village på facebooksida vår, GlobalVillageConnect og på instagram: GlobalVillageConnect

Velkommen

Jeg gleder meg til å få deg som elev og kommer til å jobbe for at du skal få et år som blir uforglemmelig, som gir mening og utfordrer deg!
Jeg regner med at du er engasjert, positiv og villig til å yte for at året skal bli viktig for deg selv og andre.

Vennlig hilsen Anne Marit

Søk nå!