Undervisning
I løpet av året vil du få lære det meste av det du trenger for å bli en glimrende fotoforteller. Klassen arbeider som en redaksjon der det legges planer for felles prosjekter som eget fotomagasin, nettgallerier, fotobøker og utstillinger.
Vi jobber med å ta portrettbilder av folk både i studio, på location, og i real life-situasjoner. Du lærer aller best gjennom praksis – ved å ta mange bilder. Men vi arbeider også med fototeori, og blir kjent med de viktigste store fotojournalistene og dokumentarfotografene som lever nå, og lar oss inspirere av dem.
I tillegg til klasserom disponerer vi et topp oppdatert fotostudio. Vi har også mørkerom på skolen.
Innhold
Kamerateknikk, Bildeforståelse, Fototeknikker, Å jobbe med kilder, Videofotografering, Å fortelle dokumentarisk, Intervjuteknikker, Fargeforståelse, Fotoetikk, Portrettfotografering, Studiofotografering, Mørkerom, Bilderedigering, Arbeidsflyt og sikkerhet, Å jobbe redaksjonelt, Å utvikle deg som menneske og som fotograf.
Du kommer også til å bli utfordret på globale spørsmål og bærekraft.
Lærer på linja er Geir Ertzgaard
Etter mange år som folkehøgskolelærer kjenner Geir folkehøgskolen og Solborg ut og inn, og syns fremdeles at det knapt fins mer spennende ting å drive med.
Han er utdannet teolog, journalist og engelsklærer, og har bodd tre år i Kenya. Geir har drevet med foto siden han fikk sitt første plastikk-kamera julen 1974. I tillegg til jobben som lærer, er han en nøkkelperson i fotomiljøet i Stavanger og har levert bilder til tidsskrifter, hjemmesider og enkeltpersoner, i tillegg til at han tar bryllupsbilder, portrettfoto og andre typer bilder. Han har hatt med seg rundt 1500 mennesker på over 30 foto- og studieturer til Afrika og Asia.
Lærer på linja er Marius Vervik
Marius har en bachelor i fotografi og en lang karriere som fotograf, både i aviser og som frilanser. Han har også en master i dokumentarproduksjon og er lektor i medie og kommunikajson på videregående skole. Og Marius har selv gått på folkehøgskole!
Hans favoritt ting er å dokumentere verden rundt seg. Han er nysgjerrig og liker å finne og formidle de gode historiene, blant annet har han laget flere dokumentarfilmer.
Dette utstyret har vi på skolen
Profesjonell storformatsskriver: Epson P500
DJI Mavix Pro Drone
DJI Ronin Gimbal
Dette utstyret må du stille med selv
Digitalt speilrefleks eller speilfritt kamera.
I en fotojournalists utstyrspakke ligger det et 70-200mm objektiv, et 24-70mm objektiv og et lyssterkt 35mm eller 50mm objektiv, samt en blits.
Minnebrikker: to store (SanDisk eller Lexar 128gig) eller fire middels store (64 gig)
To eksterne harddisker til sikkerhetskopiering på reise.
En god dagsekk/utstyrssekk/kamerabag, en 80 liters sekk av type Osprey Sojourn e.l.
Bærbar datamaskin som tåler nyere programvare som Lightroom, Photoshop, Bridge eller Capture One. Programvaren er inkludert i det du betaler for skolen, men «hardware» må du ha med selv.
Du får hjelp av oss til å skaffe nytt eller brukt utstyr ved skolestart.
Forventninger til deg
Du må kunne arbeide selvstendig og i team og du må være 18 år ved skolestart. Vi stiller ikke krav til forkunnskaper, men vi liker at folk er fleksible og viser ståpåvilje.
Priser for skoleåret 2023-2024:
Et år på Global foto koster kr 131 551. Det inkluderer studieturer, opphold, påmeldingsgebyr, valgfag, skolegenser m.m.
Utgifter til vaksiner, visum og enkelte måltider under studieturen kommer i tillegg.
Kompetanse
Et år på Solborg gir 2 konkurransepoeng ved opptak til høyere utdanning.