Mojo Mobil Journalistikk forsidebilde

Mojo Mobil Journalistikk


MoJo – Mobil Journalistikk med veiledning fra Norges fremste fotofortellere. Drømmer du om en karriere som fotojournalist eller å bli en glimrende fotoforteller? Reportasjetur i Norge, Chile og Argentina.

Fotojournalistikk, verdens mest spennende yrke, eller en svært så givende hobby? Linja er for deg som går med en fotojournalist i magen, eller for deg som bare elsker tanken på å fortelle gode og viktige historier gjennom foto og video. Med på laget har vi noen svært dyktige fotojournalister som fotograferer for norske og internasjonale tidsskrifter.

Undervisning

I løpet av året vil du få lære det meste av det du trenger for å bli en glimrende fotoforteller. Klassen arbeider som en redaksjon der det legges planer for felles prosjekter som eget fotomagasin, nettgallerier, fotobøker og utstillinger.
Siden fotojournalistikk handler om menneskenes liv, jobber vi med å ta portrettbilder av folk både i studio, på location, og i real life-situasjoner.
Fotojournalistikk lærer du aller best gjennom praksis – ved å ta mange bilder. Men vi arbeider også med fototeori, og blir kjent med de viktigste store fotojournalistene og dokumentarfotografene som lever nå, og lar oss inspirere av dem.

Vi får undervisning og personlig veiledning av fotojournalistene Marie von Krogh, Tommy Ellingsen og lærer Geir, og vi deltar på jevnlige utstillinger i fotogalleriet til Ellingsen og von Krogh. Vi drar på en fire ukers opplevelses- og reportasjetur til Argentina og Chile, to land på sørtippen av Sør-Amerika full av spennende historie og fortellinger. Før turen arbeider vi med å forberede et dokumentarprosjekt som skal munne ut i en stor produksjon.

I tillegg til klasserom disponerer vi et topp oppdatert fotostudio. Vi har også mørkerom på skolen.

Innhold

Kamerateknikk, Bildeforståelse, Fototeknikker, Å jobbe med kilder, Videofotografering, Å fortelle dokumentarisk, Intervjuteknikker, Fargeforståelse, Fotoetikk, Portrettfotografering, Studiofotografering, Mørkerom, Bilderedigering, Arbeidsflyt og sikkerhet, Å jobbe redaksjonelt, Å utvikle deg som menneske og som fotograf, Prøve deg som fotojournalist i ekte redaksjoner.
Du kommer også til å bli utfordret på globale spørsmål og bærekraft.

Lærer på linja er Geir Ertzgaard

Geir ErtzgaardGeir er fotoentusiast på sin hals og har drevet med foto siden han fikk sitt første plastikk-kamera julen 1974. Han har bodd tre år i Kenya, har vært reiseleder på mange turer i mange land og har også vært med og skrevet boka «Reisens pedagogikk». Geir synes kombinasjonen folkehøgskole, foto og reise på folkehøgskole er idéell, samtidig som han er opptatt av at reisen skal være bærekraftig.

Dette utstyret har vi på skolen

Profesjonell blekkskriver Epson P500
DJI Mavix Pro Drone
DJI Ronin Gimbal

Dette utstyret må du stille med selv

Digitalt speilrefleks eller speilfritt kamera.
I en fotojournalists utstyrspakke ligger det et 70-200mm objektiv, et 24-70mm objektiv og et lyssterkt 35mm eller 50mm objektiv, samt en blits.
Minnebrikker: to store (SanDisk eller Lexar 128gig) eller fire middels store (64 gig)
To eksterne harddisker til sikkerhetskopiering på reise.
En god dagsekk/utstyrssekk/kamerabag, en 80 liters sekk av type Osprey Sojourn e.l.
Bærbar datamaskin som tåler nyere programvare som Lightroom, Photoshop, Bridge eller Capture One. Programvaren er inkludert i det du betaler for skolen, men «hardware» må du ha med selv.
Du får hjelp av oss til å skaffe nytt eller brukt utstyr ved skolestart.

Forventninger til deg

Du må kunne arbeide selvstendig og i team og du må være 18 år ved skolestart. Vi stiller ikke krav til forkunnskaper, men vi liker at folk er fleksible og viser ståpåvilje.

Priser for skoleåret 2021-2022:

Et år på MoJo – Mobil Journalistikk koster kr 122 450. Det inkluderer studieturer, opphold, påmeldingsgebyr, valgfag, skolegenser m.m.
Utgifter til vaksiner, visum og enkelte måltider under studieturen kommer i tillegg.

Kompetanse

Et år på Solborg gir 2 konkurransepoeng ved opptak til høyere utdanning.

Linjeturer

Argentina og Chile

Våren 2022 drar vi på opplevelses- og reportasjetur til Argentina og Chile.

I Argentina går vi på fotballkamp med vanvittig stemning, tar et tangokurs på en «Milonga» i en av Buenos Aires bydeler, drar på grill- og hesteridingstur til en Estanzia (farm) på den argentinske pampasen, vandrer gatelangs, sover i telt på ei strand i Chile og besøker Valparaiso, en særegen og morsom by kjent for gatekunst, musikk- og bohemliv.

I Santiago blir vi med på den tre dager lange musikkfestivalen Lolapalooza (https://www.lollapaloozacl.com) med verdensstjerner på plakaten og henger med chilensk ungdom. Vi drar til Patagonia og reiser langs deler av den legendariske Route 40 i Andesfjellene. (http://www.turismoruta40.com.ar/en/home.html)

Som elever som har vært med på turene før har sagt: «Vi skjønner ikke at det er mulig å få med seg så mye på så kort tid.»

Rogaland og Skagerrak

Vi drar på flere små turer i Rogaland, overnatter på et fyr, hyttetur i Rogalands fjellheim (ja, den eksisterer), små kystbyer, strandturer i sol og kraftig storm, og Skagerrak rundt. Du ikke trenger reise langt for å oppleve fantastiske ting sammen med andre.

Velkommen

Med vennlig hilsen Geir

Søk nå!