Nyheter


De fleste har kanskje fått med seg Aftenpostens viktige serie om slavearbeid i klesproduksjonen i Kambodsja? Solborg Folkehøgskole er en skole som har engasjert seg sterkt i forebyggende arbeid mot dette i mange år, og er kanskje den skolen som er mest inne i temaet. Onsdag gjennomfører vi et sponsorløp der pengene går til et prosjekt som heter PARCE, (se http://www.icc.org.kh/activities/parce for mer informasjon). Dette er et prosjekt elever ved skolen selv har besøkt og som vi også samlet inn penger til i desember 2013. PARCE jobber med å utvikle gode levevilkår og muligheter som gjør at kvinner og ungdom ikke tvinges inn i nettopp slavearbeid. Har dere lyst til å støtte oss med et visst beløp pr. runde for en elev, eller en samlet sum for å delta, ta kontakt med deres elev ved Solborg, med selve skolen eller skriv en kommentar i kommentarfeltet. Men viktigst av alt: Sett dere inn i problematikken, bli en aktiv forbruker og vis at vi ikke aksepterer at folk skal jobbe som slaver for at vi skal ha billige klær.

Ja, for det føles nesten som å gå i tog når vi legger i vei til Preikestolen selveste 1. mai.
Turen til Preikestolen er ikke bare Rogalands mest populære, den er også Norges mest besøkte turområde, hvis du regner antall besøkende. Denne flotte 1. mai var det rene folkevandringen opp til «Stolen». Vi vet ikke antallet, men det må ha vært tusenvis av mennesker. Sjelden har jeg opplevd så mange gå i kø til denne naturperlen. Bare Solborg utgjorde ca. 150 personer. I tillegg var det en rekke russ og mange fra Forsvaret. Forsvaret hadde en enkel gudstjeneste på toppen, mens russen fra Vågen vgs. i Sandnes stemte i Händels Messias til flott akustikk fra fjellene, så noen har skjønt hvordan Preikestolen kan tas i bruk.
Jeg tror jeg har mine ord i behold når jeg sier det var flere utenlandske turister her enn norske. På språket kunne vi konstatere at det var mye folk fra de øst-europeiske landene, men også japanere, kinesere, vietnamesere og amerikanere var representert.

Det er gjort flere utbedringer i den merkede løypa opp til Preikestolen de seneste årene. Størst betydning har nok utbedringen våren 2013 hatt. Her har det blitt gjort mye i urene.
Dette har gjort at turen opp er blitt tilgjengelig for flere. De to store steinurene er nå blitt betydelig enklere å forsere enn tidligere. Preikestolen ligger 604 meter over Lysefjorden og er et majestetisk skue, både fra toppen og fra fjorden. Elevene ved Solborg virkelig storkoste seg denne solrike og flotte dagen i en av Ryfylkes flotteste perler.

Solborg folkehøgskole på tur til Preikestolen 1. mai 2014

I løpet av mars var hele Solborg på tur ut i den store verden. Alle verdens kontinenter ble besøkt av en eller annen linje. Adventure, Bilde & Form, Rampelys og KMD reiste til Amerika, Multisport til Afrika, Film & Media til Asia og Australia og Global Village-linjene til Afrika. Alle hadde hatt fantastiske turer med mange flotte inntrykk og opplevelser. Vi kan ikke skrive om alle turene, men henviser til de forskjellige reisebloggene som linjene skrev. Her tar vi med en liten smakebit fra hva en av elevene skrev om sin tur med Adventurelinja til USA.

Adventure kom til USA med veldig høye forventninger, etter å ha sett frem til denne turen i mange lange måneder. Første stoppested var fantastiske Salt Lake City, hvor vi lekte oss ned doble svarte løyper og suste lett forbi «professionals only»-skilt, nesten uten blåmerker og kutt i leggen. Vi utforsket hele 4 majestetiske skianlegg i løpet av de 7 dagene vi var der. Allikevel fikk vi tid til både shopping, mormonsang, burgere, basketballkamp med høye femmere til spillerne, boblebad, pudder, solbrent hud og brilleskille. I bakken møtte vi store utfordringer, men enda større gleder ved å mestre dem. Dette førte til uforglemmelige minner og ekstrem god stemning i gruppa. Videre erobret adventure stedet hvor alt hang løst, California! Her levde vi som hardbarka surfere. Formiddagene ble brukt i vannet hvor surfeferdighetene økte i takt med temperaturen. Delfiner svømte rundt oss og bekreftet hvor idyllisk det faktisk var. Brunfargen, donutinntaket, språktabber, smil og antall longboardere i klassen, økte kraftig for hver dag som gikk. Klassen fikk også lov til å ta en hard treningsøkt på Muscle Beach, og ble overrasket med Cirque du Soleil! Etter 16 herlige dager som føk forbi litt for fort, endte turen med en stemningsfull grillkveld på Huntington Beach. Her ble den amerikaniserte gjengen enige om at det hadde vært en helt fantastisk tur som toppet alt av forventinger vi hadde med oss!

Foto: Jesper Bakker

Fra 3. – 25. mars reiser vi på forskjellige linjeturer og alle verdens kontinenter blir besøkt av Solborgelever i denne perioden. Global Village-klassene reiser til Afrika, Multisport til Kenya, Adventure, Bilde & Form, Klær, mote og design samt Rampelys Scene og Musikkproduksjon reiser alle til Amerika, nærmere bestemt New York, Los Angeles, Salt Lake. Film & Mediaklassen reiser både til Asia og Australia, først Kina og Beijing, så Australia og på turen tilbake reiser de innom Thailand og Bangkok.

Anders Løkeland Slåke vann nyss ein dramatikk-konkurranse med temaet “Ungt blikk mot verda”, i regi av Teatret Vårt, Bjørnsonfestivalen og Språkåret 2013, og vart ståande som hovudvinnar av tevlinga. No skal stykket hans synast fram på teateret i Molde den 13. februar.

Stykket hans, “Ventar framleis”, tek føre seg framtida og fortida til ein elev under ein elevsamtale. Det handlar om eksistensielle tema som krysspress, tidspress, forventningsjag og om kva me veit og ikkje veit om oss sjølve. I løpet av samtalen utforskar hovudpersonen seg sjølv og sitt forhold til andre, i framtid og fortid, og tek store steg i retninga mot målet om å finne seg sjølv.

Anders Løkeland Slåke var allereie medan han var elev på Solborg skuleåret 2012-13 ein habil skribent. Me hadde mange gleder av å fylgje han på bloggen og gjennom ymse tekstar han synte fram i ulike samanhengar. Han var manusforfattar til vinnaren av fjorårets beste skulefilm, fekk stor anerkjenning for ein artikkel frå Afrika som vart publisert og for ymse talar han haldt som leiar av elevrådet.

Her på Solborg er me heilt visse på at me har med Noregs nye Jon Fosse å gjera, og denne artikkelskrivaren er stolt over at hovudpersonen i teaterstykket ber same namn som han sjølv.

Foto: Geir Ertzgaard

For en kveld! For en konsert! For en fantastisk markering av at Solborg er 100 år! Det manglet ikke på superlativer fra de i alt 900 Solborg-vennene som hadde tatt turen til IMI forum lørdag 2. november.

Dette ble en festkveld som vil gå inn i Solborgs sekelhistorie med bravur. Artister som Rita Eriksen (vinner av fjorårets «Stjernekamp» på NRK), Kjell Inge Torgersen (Norges svar på Sting), Torolf Nordbø («Han Innante», tidligere timelærer på Solborg), Torstein Sødal (Sørlandets sangstolthet og tidligere Solborg-elev), Magne Fremmerlid (kjent operasanger og tidligere Solborg-lærer), kastet glans over jubilanten. Det samme gjorde familien Mo – med Bjarte og Magnhild i spissen – som også spilte under alle arrangementene sammen med Aril Schøld sitt band. I tillegg fikk vi glansnummeret med lærer Olav Keilegavlen som spilte på støvsuger, og tidligere elever Ingrid Frøsland og Rivo Noarivelo som sang sine egne sanger. Og konserten ble humoristisk og lett ledet av radarparet fra NRK (Utakt), nemlig Per Øystein Kvindesland (tidligere mediaelev) og Bjørn Olav Skjæveland. Også NRK-kjendisen Olav Viksmo Slettan (tidl. mediaelev og miljøarb.) satte sitt spor på kvelden da han bl.a. fortalte om Solborg-flagget han har plantet på selveste Nordpolen. I tillegg var det flere av årets elever som bidro med sang og musikk: Anne Mette Leite med egenkomponert sang, Charlotte Holm-Hansen i duett med Toralf Nordbø i tillegg til skolekoret med sine mange dyktige solister. Og hvilken finale det ble. Et lite utdrag fra musikalen Les Misérables som har blitt satt opp på Solborg i over 20 år, men denne gang med solistene Kjell Inge Torgersen, Tostein Sødal, Ingrid Frøsland og Gunnlaug Gilje Svela (tidligere korlærer). Det var flere i salen som måtte ty til lommetørkle da de sterke sangene fra musikalen ble fremført og ikke minst under finalenummeret da hele skolekoret ble med og sang «Do you hear the people sing».
Allerede fra det første anslaget med at lærer Henrik Grydeland fremførte sin lett humoristiske historiske Solborg-monolog etterfulgt av skolekorets «Månemannsang» til den prangende avslutningen med Les Misérables så var det kvalitet i alle ledd. En festkveld Solborg har all grunn til å være meget stolte av.
To timer før konserten var det åpent torg i IMI Forum der besøkende kunne få se litt av det Solborg står for i dag. Hver linje presenterte seg med ting de holder på med i hverdagen. Adventure hadde satt opp en gapahuk og levde ut sin friluftstrang, Bilde & Form viste flere av sine kunstverk, Film & Media gikk rundt og intervjuet folk og viste filmer på storskjerm, Global Village presenterte seg med fotoutstilling, reisequiz og fotballkonkurranse. Klær, mote og design hadde selvfølgelig sin klesutstilling og Multisport Pluzz viste noen av sine mange rare aktiviteter samt lynlotteri. Rampelys Scene hadde med seg noen av “Kardemomme by”-karakterene og lagde mye liv og røre på torget mens Rampelys Musikkproduksjon hadde satt opp en scene og fremførte en liten minikonsert. I tillegg var det salg av nystekte lapper, pizza, kaffe og kaker m.m. Det myldret av feststemte og fornøyde folk som virkelig koste seg denne lørdagskvelden.

Olav Keilegavlen spiller Amazing Grace på støvsuger under Solborgs 100 års markering på IMI forum 2. nov. 2013

Det tas mange bilder på Solborg, noen av dem kan du finne under Bilder/Film- Album. Det er Mia Hakalahti Eilertsen, Andrea van Gilst og Jenny H. Fjeld som har tatt bildene du finner her. Andrea og Jenny er elever på Global Village Foto, Mia er stipendiat. De er flinke fotografer. Se selv!

Solborg folkehøgskole 2013-14

I tillegg til å sy klær, lager også elevene på Klær, mote og design flotte smykker. Her ser du bilde av et av dem.

Klær, mote og design
124