Nyheter


Det var ikke få tårer som ble tørket i benkradene på Solborg denne fredag formiddag i november da kambodsjaneren Sivun Pen fortalte sin utrolig gripende og sterke historie fra sin ungdomstid under Røde Khmers bestialske herjinger i Kambodsja på 1970-tallet. Sivun Pen var 23 år gammel da Røde Khmer inntok hovedstaden Phnom Pehn i 1975. Han var da inspektør i finansdepartementet, lykkelig gift og far til en seks uker gammel gutt. Da soldatene stormet kontoret hans, fikk han beskjed om å gå sørover. Glem kone og barn, glem mat, hjem og eiendeler. Bare gå. De som protesterte, ble skutt. Men takket være kunnskap, vennskap og Guds beskyttelse unnslapp han døden gang på gang. Rundt han døde massevis av folk, og hans bror ble drept mens han så på. Sivun delte foruten sin historie også sin sterke livsfilosofi som han fikk nedarvet av sine foreldre, nemlig “Du kan miste alt du eier, men to ting vil ingen kunne ta fra deg; venner og kunnskap.” “ Og det vi gir, vil vi alltid få tilbake igjen.” Selv har Sivun følt han har fått livet tilbake mange ganger, det er et levende under at han lever i dag og som en takk for at han overlevde bruker han hele livet sitt nå på å bygge opp landet Kambodsja med nye skoler og helsestasjoner. Sivun Pen flyttet til Norge og Vennesla i slutten av 1990-tallet og snakker norsk flytende. Flere elever og ansatte kjøpte boka hans “Overleve” etter foredraget som rørte samtlige elever. Vi vil bare takke for at han kom og delte sin sterke beretning fra Kambodsjas mørke år.

Sivun Pen (til høyre) sammen med sin venn fra Utenriksdep. i Kambodsja og lærer på Global Connection, Anne Marit Træland, på Solborg folkehøgskole fredag 7. november 2014.

Amazing, awesome, helt rått, talenter i kø, magisk, musikalske go´biter på rekke og rad – lovordene satt løst etter torsdagens konsert med Rampelysklassen. Dette ble en meget variert og innholdsrik konsert som viste at Solborg har utrolig mange dyktige musikere og sangere dette året. Den meget vellykkede kvelden bød på rapping i verdensklasse, glitrende gitarspill, morsomme danseinnslag, nydelig solosang og pianospill, duetter og kvartetter, forrykende band, DJ-mixing m.m. Her var alt fra rolige ballader til hardrock og rap. Og kvelden ble ledet av to programledere i toppform, nemlig Ruben Hansen og Ida Tørnby.

Gitarkameratene Henrik Gjøsæter og Andreas Bjørsvik fremførte sin versjon av John Lennons Imagine under Rampelys sin konsert på Solborg folkehøgskole i Stavanger i slutten av oktober. Jhogin Monoy synger en ballade om sin far under Rampelys sin konsert på Solborg folkehøgskole i slutten av oktober.

Solborg folkehøgskole hadde storfint besøk av den vietnamesiske ambassadøren Dr Le Thi Tuyét Mai tirsdag 28. oktober. Under sitt Stavangerbesøk hvor hun besøkte forskjellige institusjoner som har tilknytning til Vietnam var det naturlig å legge turen innom Solborg folkehøyskole. Solborg har hatt over 20 elever og fra 6-8 ansatte fra Vietnam. Og hvert år siden 2006 har Global Village-klassene reist på studietur til bl.a. Vietnam. Ambassadøren og hennes reisefølge fikk høre skolekoret synge og spiste deretter lunsj med personalet. Dr Le Thi Tuyét Mai fortalte både elever og ansatte ved skolen om sitt land og folk og takket for et hyggelig opphold på skolen.

Den vietnamesiske ambassadør besøker Solborg folkehøgskole i Stavanger. Lærerne på Global Village-linjene sammen med den vietnamesiske ambassadøren på besøk på Solborg folkehøgskole.

Ja, for Helga var tilbake på Solborg, ikke som elev, men som lærer for en dag. Helga Lindheim var elev på Film & Medialinja ved Solborg folkehøgskole i fjor og fikk forespørsel av medialærer Sveinung Gjerde om å ha et undervisningsopplegg med komposisjon og storyboard som tema. Og Helga tok utfordringen.
- Det var utrolig gøy å være tilbake igjen, men nå i en litt annen rolle. Men denne rollen som lærer blir kanskje virkelighet en dag for jeg har veldig lyst til å bli lærer innen mediefag på videregående eller i folkehøgskole.
For tiden går Helga på visuell kommunikasjon på høgskolen i Buskerud og Vestfold, HIBV i Drammen.
- Ja, jeg har startet på en bachelor i visuell kommunikasjon og driver mye med grafisk arbeid, typografi, markedsføringsledelse, lager logoer og bruker mye verktøyene Photoshop og Illustrator. I løpet av studiet vil jeg ta et semester i Australia. Etter fjorårets linjetur til Australia frister det å reise tilbake.
Men hvordan var helga og dagene på Solborg?
- Den har vært veldig bra, koselig å treffe igjen tidligere lærere og stipendiater. Fikk også med meg en tur til Kjeragbolten med venninner i strålende solskinn. Året på Solborg har gitt meg mange gode minner Det var et år jeg utviklet meg både faglig og sosialt. Jeg ble kjent med mange ulike personligheter og lærte å samarbeide med dem.

Helga Lindheim underviser Film & Medaiklassen på Solborg

Fra lørdag 27. til søndag 28. september fikk elevene på Solborg føle litt på kroppen hvordan det er å være flyktning for et døgn. I løpet av 24 timer ble elevene satt på både fysiske og psykiske prøvelser for å prøve å sette seg inn i det 42 millioner mennesker opplever daglig. Solborgelevene er bare med i et rollespill i regi av Røde Kors Ungdom som arrangerer “På flukt” for å skape økt forståelse og toleranse for det så mange mennesker verden over kjenner på kroppen daglig.
Mange er jaget fra sine hjem og har mistet sine nærmeste. Sult, tørste, fattigdom og desperasjon er utfordringer mange flyktninger møter på veien mot en bedre fremtid. I sine nye hjemland er det dessuten mange som møter på fordommer og rasisme.   
 
“På flukt” gir en forenklet, men likevel realistisk opplevelse av det å være flyktning. Rollespillet foregår hovedsakelig utendørs.
Røde Kors Ungdoms instruktører spiller byråkrater, grensevakter og andre roller i spillet, mens vanlige ungdom er deltakere. Deltakerne blir organisert i familier som skal prøve å flykte til Norge. Målet med “På flukt” er å motvirke fremmedfrykt og rasisme gjennom å øke ungdoms forståelse av hva en flyktning går igjennom.

Solborgelever i rollespillet "På flukt"

“Hva betyr demokratiet for deg?” Dette spørsmålet stilte elevene til mennesker de møtte i Stavanger sentrum denne lørdagen. De fleste svarte, men ikke alle ville bli tatt bilde av. Svarene kan du se på #democracywall – denne veggen som elevene på alle folkehøgskolene bruker dette året.

Bakgrunnen for denne feiringen av demokratiet er at Grunnloven er 200 år og Folkehøgskolen 150 år.

I tillegg hadde vi demokrati-tog. Det startet ved domkirka, der demokratiutstillingen står. Elevene hadde laget plakater og laget god stemning ved blant annet å stave ordet : d e m o k r a t i. Elevene fra Karmøy folkehøgskole ble med i toget, de kom til oss med Demokrati-budstikka. Denne går over hele landet til alle folkehøgskolene i Norge.

Ved Arneageren ønsket Jacob oss velkommen. Med det samme begynte det å regne, noe vi ikke har opplevd på lenge! Men under paraplyen sang og spilte Anne Mette nydelig for oss.
Så var det en dialog mellom rektor Kjell og Ingrid om folkhøgskole og demokrati. En elev fra Karmøy overrakte budstikka til en av våre elever, og begge hadde noe bra de ville si om demokratiet.

Så rappet Simon og Martin: “Nå pøser regnet ned”, det passet jo godt.

Afghanske Faizullah Murad, som måtte flykte fra hjemlandet etter å ha vært kamptolk for norske styrker i Afghanistan, ble deretter intervjuet av Jacob om sitt forhold til demokrati.

Til slutt sang alle elevene: “Det går et festtog gjennom landet”, Norges nye jubiléeumssang.

Dagen ble avsluttet med “hageselskap” på Solborg folkehøgskole med Karmøy folkehøgskole som gjester.

Demokrati toget startet ved Domkirka i Stavanger

Utstillingen foran Domkirka i Stavanger er et samarbeidsprosjekt mellom de fire folkehøgskolene i Rogaland og har tema folkehøgskole og demokrati. Vi feirer både at Grunnloven er 200 år og at folkehøgskolen er 150 år.
Utstillingen viser også idéen bak #democracywall, der elever på folkehøgskolene har stilt følgende spørsmål til mennesker de har møtt på studieturene sine: “What is democracy for you?”
I tillegg viser utstillingen bilder som er tatt på de ulike folkehøgskolene, blant annet dette bildet fra Solborg der Camilla Rojas er fotograf.

Elever på Solborg folkehøgskole spiller sammen.

Via facebook ble elevene på Solborg utfordret av elevene på Jæren folkehøgskole. Som dere ser på filmen stilte de selvfølgelig opp.

Dette var overskriften i Stavanger Aftenblad i dag. Elevene var grytidlig oppe for å være med å skaffe jobb til de fattigste av de fattige. I går og i natt blåste de opp ballonger.
Det var Strømmestiftelsen som utfordret oss til å være med på Jobbskaper, og elevene tok utfordringen. Dette var gøy!
Bildet er tatt av Aftenblad-fotograf Anders Minge.

Foto: Anders Minge

Hva er så Solborgs swag-swap? Jo, rett og slett bytte av klær. Initiativtakerne Peter Underwood og Alexander Sahr ønsker ikke at folk skal kaste klær når de begynner å gå lei dem, men heller la andre få sjansen til å prøve noe nytt. Derfor kom idéen om en byttedag av klær der 150 elever har mulighet til å levere inn sine klær de ikke bruker så ofte eller er gått lei av og se om de kan bytte til noe annet. Det er de som leverer inn klær som først får muligheten til å velge blant alle klærne som kommer inn.
- Og vi har fått inn mange poser med klær allerede og har hengt de opp på stativ eller lagt de ut på mange bord så det skal bli oversiktlig og greit å se plaggene. Vi har til og med fått noen helt nye plagg med prislappen på, sier Alexander Sahr.

Bytte av klær på Solborg folkehøgskole
13