Nyheter


Om kvelden 14. april 2003 legger Hallgeir Berge (18) og kjæresten Line Therese Guntveit (19) ut på biltur. Målet er hennes foreldres hytte i Valdres og påskeferie. Men i Gudvangatunnelen dupper antakelig Hallgeir av ved rattet. Bilen skjener over i motsatt kjørefelt og Hallgeirs ansikt treffer en nødmeldingsboks som er boltet til fjellsiden. Begge blir hardt skadet, men ansiktet til Hallgeir blir helt knust. Begge ligger i koma i flere dager. Hallgeir ligger på operasjonsstuen på Haukeland sykehus i om lag 22 timer for å sy sammen ansiktet.
I ettertid er det blitt nesten bortimot 30 narkoseoperasjoner til for å lappe sammen ansiktet. Bortsett fra ansiktsskadene har Hallgeir Berge utrolig nok sluppet fra ulykken uten varige mén. Høsten 2003 gikk både Hallgeir og kjæresten Line på Nordhordaland folkehøgskole. Forholdet tok slutt, men de er fortsatt veldig gode venner.
I dag reiser karen fra Hardanger rundt og forteller sin mirakuløse historie som forandret hele hans liv og siste lørdagen i februar gjestet han Solborg folkehøgskole. 12 år etter ulykken har Hallgeir utrettet utrolig mye; han har studert filosofi, lært seg både spansk, engelsk og portugisisk, reist verden rundt, bodd et år i Mexico, studert et år i Brasil, skrevet hovedoppgave om Platon mens han bodde i Aten, vært to år i Latin-Amerika, vært to ganger i Etiopia og i andre afrikanske land m.m. Ellers har han jobbet mye med mennesker gjennom Røde Kors besøkstjenesete og organisasjonen KIA. Han startet og har drevet språkkafé for fremmedspråklige i åtte år, vært norsklærer, jobbet mye med asylsøkere og har et brennende engasjement for flyktninger. Han inviterte bl.a. nærmere 50 asylsøkere hjem til seg julaften 2012. I dag er han journalist i lokalavisa Firda, men jobber også fortsatt med flyktninger. Han har flere utenlandske venner enn norske. Hans største ønske er å få bety en forskjell for mennesker.
Selv mener han at ulykken er det beste som har skjedd han.
- Det ble en døråpner for alt jeg har fått oppleve i etterkant og det har gjort meg til det mennesket jeg er i dag. I dag får jeg bety noe for andre og det gir livet mitt mening. Jeg ser på livet som en gave, men det er skjørt, så ta vare på det. Din innstilling til ting er utrolig viktig, fokuser alltid på det positive. “Det viktigste er ikke hvordan en har det, men hvordan en tar det.” Så lenge en er god mot andre, kan en være seg selv uansett utseende. Skjønnheten kommer innenfra.

Hallgeir Berge fra Hardanger overlevde mirakuløst en trafikkulykke, men ansiktet ble helt knust. Her er han på Solborg folkehøgskole.  Foto: Hans Petter Nordal Hallgeir Berge fra Hardanger overlevde mirakuløst en trafikkulykke, men ansiktet ble helt knust. Her er han på Solborg folkehøgskole og er omkranset av Sanne Skillingstad, Anne Kveberg og Marianne Iden. Foto: Hans Petter Nordal

Tidligere NRK-journalist og Afrika-korrespondent Einar Lunde (72) fortalte Solborgelevene om både sin egen og Sør-Afrikas spennende historie under apartheidtiden. Einar Lunde satte sitt eget liv i fare for å fortelle verden sannheten om de hvites urettferdige behandling og diskriminering av de svarte i Sør-Afrika. Einar Lunde har virkelig hatt englevakt, han havnet to ganger i fengsel i Afrika og skulle henrettes i Etiopia, men ble reddet av den svenske ambassaden i siste liten. Tross mange tøffe år i Afrika, elsker Einar Lunde dette kontinentet og har vært i Afrika over 80 ganger. Og utallige intervjuer med mange av verdens statsledere har det blitt gjennom årene, med bl.a. Idi Amin, Desmond Tutu og Nelson Mandela. De to sistnevnte ble også gode venner med Einar. Einar Lundes viktigste budskap til elevene var at veien til fred skjer ikke gjennom hevn og hat, men gjennom forsoning og tilgivelse. Ta lærdom av Jesu ord om å vende det andre kinnet til. Elsk deres fiender, velsign de som forbanner dere, gjennom det er det håp for fred i verden. Slik tenkte Nelson Mandela tross 27 år i fangenskap og slik bør verdens statsledere tenke i dag. Etter foredraget tok Einar Lunde seg god tid med elevene og skrev en lang hilsen til alle som kjøpte en av de to bøkene han har gitt ut: “Safari: Folk og røvere i Afrika” og “Paradisveien: Dramatiske år i Afrika”.
Einar Lunde ble over to netter her på Solborg for skolen har en spesiell plass i Einars hjerte. Det var på Solborg under en skolelagsleir mens han gikk på KG i Oslo at han virkelig tok sitt standpunkt til kristendommen. Og opp gjennom årene har han vært noen ganger innom skolen i ulike anledninger. Einar er oppvokst i Stavanger og gikk bl.a. på Kampen skole i fire år.

Einar Lunde på besøk på Solborg folkehøgskole i februar 2015

Det var ikke få tårer som ble tørket i benkradene på Solborg denne fredag formiddag i november da kambodsjaneren Sivun Pen fortalte sin utrolig gripende og sterke historie fra sin ungdomstid under Røde Khmers bestialske herjinger i Kambodsja på 1970-tallet. Sivun Pen var 23 år gammel da Røde Khmer inntok hovedstaden Phnom Pehn i 1975. Han var da inspektør i finansdepartementet, lykkelig gift og far til en seks uker gammel gutt. Da soldatene stormet kontoret hans, fikk han beskjed om å gå sørover. Glem kone og barn, glem mat, hjem og eiendeler. Bare gå. De som protesterte, ble skutt. Men takket være kunnskap, vennskap og Guds beskyttelse unnslapp han døden gang på gang. Rundt han døde massevis av folk, og hans bror ble drept mens han så på. Sivun delte foruten sin historie også sin sterke livsfilosofi som han fikk nedarvet av sine foreldre, nemlig “Du kan miste alt du eier, men to ting vil ingen kunne ta fra deg; venner og kunnskap.” “ Og det vi gir, vil vi alltid få tilbake igjen.” Selv har Sivun følt han har fått livet tilbake mange ganger, det er et levende under at han lever i dag og som en takk for at han overlevde bruker han hele livet sitt nå på å bygge opp landet Kambodsja med nye skoler og helsestasjoner. Sivun Pen flyttet til Norge og Vennesla i slutten av 1990-tallet og snakker norsk flytende. Flere elever og ansatte kjøpte boka hans “Overleve” etter foredraget som rørte samtlige elever. Vi vil bare takke for at han kom og delte sin sterke beretning fra Kambodsjas mørke år.

Sivun Pen (til høyre) sammen med sin venn fra Utenriksdep. i Kambodsja og lærer på Global Connection, Anne Marit Træland, på Solborg folkehøgskole fredag 7. november 2014.

Amazing, awesome, helt rått, talenter i kø, magisk, musikalske go´biter på rekke og rad – lovordene satt løst etter torsdagens konsert med Rampelysklassen. Dette ble en meget variert og innholdsrik konsert som viste at Solborg har utrolig mange dyktige musikere og sangere dette året. Den meget vellykkede kvelden bød på rapping i verdensklasse, glitrende gitarspill, morsomme danseinnslag, nydelig solosang og pianospill, duetter og kvartetter, forrykende band, DJ-mixing m.m. Her var alt fra rolige ballader til hardrock og rap. Og kvelden ble ledet av to programledere i toppform, nemlig Ruben Hansen og Ida Tørnby.

Gitarkameratene Henrik Gjøsæter og Andreas Bjørsvik fremførte sin versjon av John Lennons Imagine under Rampelys sin konsert på Solborg folkehøgskole i Stavanger i slutten av oktober. Jhogin Monoy synger en ballade om sin far under Rampelys sin konsert på Solborg folkehøgskole i slutten av oktober.

Solborg folkehøgskole hadde storfint besøk av den vietnamesiske ambassadøren Dr Le Thi Tuyét Mai tirsdag 28. oktober. Under sitt Stavangerbesøk hvor hun besøkte forskjellige institusjoner som har tilknytning til Vietnam var det naturlig å legge turen innom Solborg folkehøyskole. Solborg har hatt over 20 elever og fra 6-8 ansatte fra Vietnam. Og hvert år siden 2006 har Global Village-klassene reist på studietur til bl.a. Vietnam. Ambassadøren og hennes reisefølge fikk høre skolekoret synge og spiste deretter lunsj med personalet. Dr Le Thi Tuyét Mai fortalte både elever og ansatte ved skolen om sitt land og folk og takket for et hyggelig opphold på skolen.

Den vietnamesiske ambassadør besøker Solborg folkehøgskole i Stavanger. Lærerne på Global Village-linjene sammen med den vietnamesiske ambassadøren på besøk på Solborg folkehøgskole.

Ja, for Helga var tilbake på Solborg, ikke som elev, men som lærer for en dag. Helga Lindheim var elev på Film & Medialinja ved Solborg folkehøgskole i fjor og fikk forespørsel av medialærer Sveinung Gjerde om å ha et undervisningsopplegg med komposisjon og storyboard som tema. Og Helga tok utfordringen.
- Det var utrolig gøy å være tilbake igjen, men nå i en litt annen rolle. Men denne rollen som lærer blir kanskje virkelighet en dag for jeg har veldig lyst til å bli lærer innen mediefag på videregående eller i folkehøgskole.
For tiden går Helga på visuell kommunikasjon på høgskolen i Buskerud og Vestfold, HIBV i Drammen.
- Ja, jeg har startet på en bachelor i visuell kommunikasjon og driver mye med grafisk arbeid, typografi, markedsføringsledelse, lager logoer og bruker mye verktøyene Photoshop og Illustrator. I løpet av studiet vil jeg ta et semester i Australia. Etter fjorårets linjetur til Australia frister det å reise tilbake.
Men hvordan var helga og dagene på Solborg?
- Den har vært veldig bra, koselig å treffe igjen tidligere lærere og stipendiater. Fikk også med meg en tur til Kjeragbolten med venninner i strålende solskinn. Året på Solborg har gitt meg mange gode minner Det var et år jeg utviklet meg både faglig og sosialt. Jeg ble kjent med mange ulike personligheter og lærte å samarbeide med dem.

Helga Lindheim underviser Film & Medaiklassen på Solborg

Fra lørdag 27. til søndag 28. september fikk elevene på Solborg føle litt på kroppen hvordan det er å være flyktning for et døgn. I løpet av 24 timer ble elevene satt på både fysiske og psykiske prøvelser for å prøve å sette seg inn i det 42 millioner mennesker opplever daglig. Solborgelevene er bare med i et rollespill i regi av Røde Kors Ungdom som arrangerer “På flukt” for å skape økt forståelse og toleranse for det så mange mennesker verden over kjenner på kroppen daglig.
Mange er jaget fra sine hjem og har mistet sine nærmeste. Sult, tørste, fattigdom og desperasjon er utfordringer mange flyktninger møter på veien mot en bedre fremtid. I sine nye hjemland er det dessuten mange som møter på fordommer og rasisme.   
 
“På flukt” gir en forenklet, men likevel realistisk opplevelse av det å være flyktning. Rollespillet foregår hovedsakelig utendørs.
Røde Kors Ungdoms instruktører spiller byråkrater, grensevakter og andre roller i spillet, mens vanlige ungdom er deltakere. Deltakerne blir organisert i familier som skal prøve å flykte til Norge. Målet med “På flukt” er å motvirke fremmedfrykt og rasisme gjennom å øke ungdoms forståelse av hva en flyktning går igjennom.

Solborgelever i rollespillet "På flukt"

“Hva betyr demokratiet for deg?” Dette spørsmålet stilte elevene til mennesker de møtte i Stavanger sentrum denne lørdagen. De fleste svarte, men ikke alle ville bli tatt bilde av. Svarene kan du se på #democracywall – denne veggen som elevene på alle folkehøgskolene bruker dette året.

Bakgrunnen for denne feiringen av demokratiet er at Grunnloven er 200 år og Folkehøgskolen 150 år.

I tillegg hadde vi demokrati-tog. Det startet ved domkirka, der demokratiutstillingen står. Elevene hadde laget plakater og laget god stemning ved blant annet å stave ordet : d e m o k r a t i. Elevene fra Karmøy folkehøgskole ble med i toget, de kom til oss med Demokrati-budstikka. Denne går over hele landet til alle folkehøgskolene i Norge.

Ved Arneageren ønsket Jacob oss velkommen. Med det samme begynte det å regne, noe vi ikke har opplevd på lenge! Men under paraplyen sang og spilte Anne Mette nydelig for oss.
Så var det en dialog mellom rektor Kjell og Ingrid om folkhøgskole og demokrati. En elev fra Karmøy overrakte budstikka til en av våre elever, og begge hadde noe bra de ville si om demokratiet.

Så rappet Simon og Martin: “Nå pøser regnet ned”, det passet jo godt.

Afghanske Faizullah Murad, som måtte flykte fra hjemlandet etter å ha vært kamptolk for norske styrker i Afghanistan, ble deretter intervjuet av Jacob om sitt forhold til demokrati.

Til slutt sang alle elevene: “Det går et festtog gjennom landet”, Norges nye jubiléeumssang.

Dagen ble avsluttet med “hageselskap” på Solborg folkehøgskole med Karmøy folkehøgskole som gjester.

Demokrati toget startet ved Domkirka i Stavanger

Utstillingen foran Domkirka i Stavanger er et samarbeidsprosjekt mellom de fire folkehøgskolene i Rogaland og har tema folkehøgskole og demokrati. Vi feirer både at Grunnloven er 200 år og at folkehøgskolen er 150 år.
Utstillingen viser også idéen bak #democracywall, der elever på folkehøgskolene har stilt følgende spørsmål til mennesker de har møtt på studieturene sine: “What is democracy for you?”
I tillegg viser utstillingen bilder som er tatt på de ulike folkehøgskolene, blant annet dette bildet fra Solborg der Camilla Rojas er fotograf.

Elever på Solborg folkehøgskole spiller sammen.

Via facebook ble elevene på Solborg utfordret av elevene på Jæren folkehøgskole. Som dere ser på filmen stilte de selvfølgelig opp.

13