Nyheter


Skoleåret 2015-16 startet i strålende sol med 155 elever! Kjøkkenpersonalet hadde grillmaten klar, og miljøarbeiderne og lærere ønsket elevene velkommen. Og det var en flott gjeng som dukket opp!
Etter åpningssamlingen var det møter på linjene, og dagen ble avsluttet med samling for alle elevene i dagligstua.
Foto: Hanne Marie Lenth Solbø

Første skoledag Første skoledag Første skoledag

Det nærmer seg slutten av skoleåret og Rampelys hadde oppsummert deler av det i sin revy. Flotte innslag med drama, sang og dans. Bandet gjorde også en glimrende jobb!

Foto: Geir Ertzgaard

Foto: Geir Ertzgaard Foto: Geir Ertzgaard

Den britisk-australske gitaristen, vokalisten, pianisten og komponisten, Paul Colman, trollbandt elevene på Solborg i midten av april med sin publikumsfriende humor og fengende låtvalg med meningsfylte og dype tekster. Paul er en typisk sing and songwriter innen sjangeren kristenpop og poprock, men det er vel så mye det han gjør mellom sangene som gjør han til en populær artist. For år etter år blir han invitert til å spille på Skjærgårds Music and Mission Festival på Risøya. Der har han deltatt i alt syv ganger og han har vært i Norge hele 23 ganger i løpet av sitt 47 år gamle liv.

Colman ble født i London, men familien flyttet til farens hjemland Australia da han var sju år gammel. Han viste tidlig interesse for musikk, men det var først etter at han ble voksen at han begynte å satse på det.
I perioden 1998 til 2004 spilte Colman med gruppen Paul Colman Trio. I tidsrommet 2005-2009 var han gitarist i Newsboys, men siden dette har han satset på en solokarrière. Han har et bredt publikum og spiller på alle steder fra puber til bedehus. Men hans budskap er klokkeklart, nemlig at Jesus er veien, sannheten og livet.
Colman delte både oppturer og nedturer av sitt liv, og hans ekte og personlige vitnesbyrd sammen med hans engasjerte sceneopptreden og fengende låter, gjorde at elevene synes dette var en meget bra konsert. Noen fikk litt ekstra oppmerksomhet under konserten som bl.a Sigve Haugsdal som skulle synge solo og Ruben Andre Hansen som under hele konserten fikk morsomme kommentarer fra Paul Colman (se bildet).

Skål med Paul Colman, artisten fra Australia fikk virkelig lattermuskelaturen til å bevege seg under konsertopptredenen på Solborg folkehøgskole i april 2015. Paul Colman besøkte Solborg folkehøgskole 15. april 2015

Onsdag 15. april klokken 20.00 blir det en fantastisk konsert med artisten Paul Colman på Solborg folkehøgskole i Stavanger. Inngang kroner 150,-. Har du anledning så er dette en konsert du absolutt bør få med deg.

Mandag 9. mars er Solborg folkehøgskole klar for sine årlige studieturer til alle verdens kontinenter. Film & Media reiser til Australia, men tar med seg fire dager i Beijing på veien over. Multisport reiser til Kenya på bl.a. safari, slumbesøk og snorkling. Global Village-klassene, som var i Afrika i høst, reiser nå til Asia og besøker bl.a. skolens prosjekt i Kambodsja. I tillegg skal de innom både Vietnam, Hong Kong og Thailand. Adventure reiser på ski- og surfetur til henholdsvis Salt Lake og California. Og Rampelys-klassene, KMD og Bilde & Form drar til USA (til bl.a. NY og LA) for å la seg inspirere av kunst og kultur. Dere kan følge turene på de ulike klassenes blogger og på facebook under turperioden som varer frem til påske. Vi ønsker hver av klassene en riktig god tur og håper de for mange nye inntrykk og gode opplevelser.

Om kvelden 14. april 2003 legger Hallgeir Berge (18) og kjæresten Line Therese Guntveit (19) ut på biltur. Målet er hennes foreldres hytte i Valdres og påskeferie. Men i Gudvangatunnelen dupper antakelig Hallgeir av ved rattet. Bilen skjener over i motsatt kjørefelt og Hallgeirs ansikt treffer en nødmeldingsboks som er boltet til fjellsiden. Begge blir hardt skadet, men ansiktet til Hallgeir blir helt knust. Begge ligger i koma i flere dager. Hallgeir ligger på operasjonsstuen på Haukeland sykehus i om lag 22 timer for å sy sammen ansiktet.
I ettertid er det blitt nesten bortimot 30 narkoseoperasjoner til for å lappe sammen ansiktet. Bortsett fra ansiktsskadene har Hallgeir Berge utrolig nok sluppet fra ulykken uten varige mén. Høsten 2003 gikk både Hallgeir og kjæresten Line på Nordhordaland folkehøgskole. Forholdet tok slutt, men de er fortsatt veldig gode venner.
I dag reiser karen fra Hardanger rundt og forteller sin mirakuløse historie som forandret hele hans liv og siste lørdagen i februar gjestet han Solborg folkehøgskole. 12 år etter ulykken har Hallgeir utrettet utrolig mye; han har studert filosofi, lært seg både spansk, engelsk og portugisisk, reist verden rundt, bodd et år i Mexico, studert et år i Brasil, skrevet hovedoppgave om Platon mens han bodde i Aten, vært to år i Latin-Amerika, vært to ganger i Etiopia og i andre afrikanske land m.m. Ellers har han jobbet mye med mennesker gjennom Røde Kors besøkstjenesete og organisasjonen KIA. Han startet og har drevet språkkafé for fremmedspråklige i åtte år, vært norsklærer, jobbet mye med asylsøkere og har et brennende engasjement for flyktninger. Han inviterte bl.a. nærmere 50 asylsøkere hjem til seg julaften 2012. I dag er han journalist i lokalavisa Firda, men jobber også fortsatt med flyktninger. Han har flere utenlandske venner enn norske. Hans største ønske er å få bety en forskjell for mennesker.
Selv mener han at ulykken er det beste som har skjedd han.
- Det ble en døråpner for alt jeg har fått oppleve i etterkant og det har gjort meg til det mennesket jeg er i dag. I dag får jeg bety noe for andre og det gir livet mitt mening. Jeg ser på livet som en gave, men det er skjørt, så ta vare på det. Din innstilling til ting er utrolig viktig, fokuser alltid på det positive. “Det viktigste er ikke hvordan en har det, men hvordan en tar det.” Så lenge en er god mot andre, kan en være seg selv uansett utseende. Skjønnheten kommer innenfra.

Hallgeir Berge fra Hardanger overlevde mirakuløst en trafikkulykke, men ansiktet ble helt knust. Her er han på Solborg folkehøgskole.  Foto: Hans Petter Nordal Hallgeir Berge fra Hardanger overlevde mirakuløst en trafikkulykke, men ansiktet ble helt knust. Her er han på Solborg folkehøgskole og er omkranset av Sanne Skillingstad, Anne Kveberg og Marianne Iden. Foto: Hans Petter Nordal

Tidligere NRK-journalist og Afrika-korrespondent Einar Lunde (72) fortalte Solborgelevene om både sin egen og Sør-Afrikas spennende historie under apartheidtiden. Einar Lunde satte sitt eget liv i fare for å fortelle verden sannheten om de hvites urettferdige behandling og diskriminering av de svarte i Sør-Afrika. Einar Lunde har virkelig hatt englevakt, han havnet to ganger i fengsel i Afrika og skulle henrettes i Etiopia, men ble reddet av den svenske ambassaden i siste liten. Tross mange tøffe år i Afrika, elsker Einar Lunde dette kontinentet og har vært i Afrika over 80 ganger. Og utallige intervjuer med mange av verdens statsledere har det blitt gjennom årene, med bl.a. Idi Amin, Desmond Tutu og Nelson Mandela. De to sistnevnte ble også gode venner med Einar. Einar Lundes viktigste budskap til elevene var at veien til fred skjer ikke gjennom hevn og hat, men gjennom forsoning og tilgivelse. Ta lærdom av Jesu ord om å vende det andre kinnet til. Elsk deres fiender, velsign de som forbanner dere, gjennom det er det håp for fred i verden. Slik tenkte Nelson Mandela tross 27 år i fangenskap og slik bør verdens statsledere tenke i dag. Etter foredraget tok Einar Lunde seg god tid med elevene og skrev en lang hilsen til alle som kjøpte en av de to bøkene han har gitt ut: “Safari: Folk og røvere i Afrika” og “Paradisveien: Dramatiske år i Afrika”.
Einar Lunde ble over to netter her på Solborg for skolen har en spesiell plass i Einars hjerte. Det var på Solborg under en skolelagsleir mens han gikk på KG i Oslo at han virkelig tok sitt standpunkt til kristendommen. Og opp gjennom årene har han vært noen ganger innom skolen i ulike anledninger. Einar er oppvokst i Stavanger og gikk bl.a. på Kampen skole i fire år.

Einar Lunde på besøk på Solborg folkehøgskole i februar 2015

Hvert år i november strømmer over 3 500 barn til Solborg for å få med seg Rampelys sin familieforestilling. I år stod “Klatremus og alle dyrene i Hakkebakkeskogen” på spilleplanen, og også dette året ble dette en stor suksess tross liten tid til forberedelse og sykdom blant skuespillerne. Det er utrolig hva lærer Linn Breivik og elevene på Rampelys Scene klarer å mobilisere. I år var det også med to utenlandske elever, som i løpet av høsten har lært seg norsk for å klare sine replikker i stykket. Det ble i alt 14 forestillinger hvor barna sitter som fjetret og svarer høyt når Klatremus spør hvor reven har gjort av seg.
Egners fortelling om Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen handler om Klatremus, den vesle musen som egentlig bare ønsker å slappe av og gjøre minst mulig, hans venn Morten Skogmus, som er opptatt av at alle dyrene skal ha det bra og ikke trenge å være redd for å bli spist opp, Mikkel Rev som som helst ønsker å nettopp spise opp de små dyrene i skogen, og mange mange flere dyr, både store og små.
Egners fortellinger er tidløse, og går aldri av moten.

Det var ikke få tårer som ble tørket i benkradene på Solborg denne fredag formiddag i november da kambodsjaneren Sivun Pen fortalte sin utrolig gripende og sterke historie fra sin ungdomstid under Røde Khmers bestialske herjinger i Kambodsja på 1970-tallet. Sivun Pen var 23 år gammel da Røde Khmer inntok hovedstaden Phnom Pehn i 1975. Han var da inspektør i finansdepartementet, lykkelig gift og far til en seks uker gammel gutt. Da soldatene stormet kontoret hans, fikk han beskjed om å gå sørover. Glem kone og barn, glem mat, hjem og eiendeler. Bare gå. De som protesterte, ble skutt. Men takket være kunnskap, vennskap og Guds beskyttelse unnslapp han døden gang på gang. Rundt han døde massevis av folk, og hans bror ble drept mens han så på. Sivun delte foruten sin historie også sin sterke livsfilosofi som han fikk nedarvet av sine foreldre, nemlig “Du kan miste alt du eier, men to ting vil ingen kunne ta fra deg; venner og kunnskap.” “ Og det vi gir, vil vi alltid få tilbake igjen.” Selv har Sivun følt han har fått livet tilbake mange ganger, det er et levende under at han lever i dag og som en takk for at han overlevde bruker han hele livet sitt nå på å bygge opp landet Kambodsja med nye skoler og helsestasjoner. Sivun Pen flyttet til Norge og Vennesla i slutten av 1990-tallet og snakker norsk flytende. Flere elever og ansatte kjøpte boka hans “Overleve” etter foredraget som rørte samtlige elever. Vi vil bare takke for at han kom og delte sin sterke beretning fra Kambodsjas mørke år.

Sivun Pen (til høyre) sammen med sin venn fra Utenriksdep. i Kambodsja og lærer på Global Connection, Anne Marit Træland, på Solborg folkehøgskole fredag 7. november 2014.

Amazing, awesome, helt rått, talenter i kø, magisk, musikalske go´biter på rekke og rad – lovordene satt løst etter torsdagens konsert med Rampelysklassen. Dette ble en meget variert og innholdsrik konsert som viste at Solborg har utrolig mange dyktige musikere og sangere dette året. Den meget vellykkede kvelden bød på rapping i verdensklasse, glitrende gitarspill, morsomme danseinnslag, nydelig solosang og pianospill, duetter og kvartetter, forrykende band, DJ-mixing m.m. Her var alt fra rolige ballader til hardrock og rap. Og kvelden ble ledet av to programledere i toppform, nemlig Ruben Hansen og Ida Tørnby.

Gitarkameratene Henrik Gjøsæter og Andreas Bjørsvik fremførte sin versjon av John Lennons Imagine under Rampelys sin konsert på Solborg folkehøgskole i Stavanger i slutten av oktober. Jhogin Monoy synger en ballade om sin far under Rampelys sin konsert på Solborg folkehøgskole i slutten av oktober.
24