Klær, mote & design


Klær, mote & design


Har du lyst til å lære å sy og skape noe med hendene dine? Drømmer du om å bli designer? Lar du deg inspirere av magasiner og blader? Blir du inspirert av det andre lager og har lyst til å lage dine egne ting? Prøv da et år på KMD. Vi holder til i skolens flotteste klasserom, med utsikt over Stavanger, fjord og fjell. Vi har en velutstyrt sømavdeling, der alle elevene får egen symaskin til disposisjon. Det viktigste du kan ta med deg er arbeidslyst og idéer!

Forkunnskaper

Det kreves ingen forkunnskaper for å begynne på Klær, mote & design. Vi starter med det grunnleggende innen søm og blir kjent med maskiner og utstyr. Vi lager flere små kjekke ting, som toalettvesker, poser, penal og vesker. Du lærer dermed ulike sømteknikker.
Etter de grunnleggende kunnskapene er på plass, bestemmer du selv hva du har lyst å lage, f eks. joggebukse, collegegenser, jakke, bukse, genser, topper, skjørt, kåpe, selskapskjole med mer. Du lager din egen kolleksjon av klær, som blir akkurat slik du har lyst til. Vi har mannekengoppvisning på slutten av året.

Men kan du litt fra før, må du ikke la deg skremme av at vi starter med det grunnleggende. Mesteparten av året er det selvvalgte prosjekt, og du kan selv velge det du vil lage. Da starter du på ditt nivå, og utvikler deg derfra.

Strikking/Hekling

Strikking og hekling har også en viktig plass på linjen. Alle vil få prøve begge teknikker, så velger du selv etterpå om du vil videreutvikle deg innen dette. Med en lærer som tidligere har arbeidet som strikkedesigner, vil begrepet garnglede stå sentralt og vi prøver å videreformidle all den gleden et håndarbeid kan gi. Du kan lage luer, votter, pannebånd og sokker. Du kan lage et strikkeplagg etter en ferdig oppskrift slik at den blir passelig, eller du kan lage en oppskrift etter eget design.

Redesign

Vi er interessert i redesign og du vil få lære hvordan du syr om gamle plagg til nye og moteriktige design. Ta gjerne med egne plagg hjemmefra. Som en del av dette vil vi besøke vintagemarkeder i Brooklyn, New York, for å få inspirasjon. Gamle plagg kan bli nye antrekk, eller vi bruker plaggene som materialer til vesker eller lignende.

Andre ting du kan få lære

Tegning/form/farge, mønsterforming, lappeteknikk, applikasjon, motehistorie, collagearbeid, lage egen bok, moodboard, arbeid med krympeplast, lysdekor, stempling/embrossing og andre hobbyarbeider.

Klasserommet

Vi holder til i et stort og lyst atelier, med god arbeidsplass til alle. Linja er godt utstyrt med symaskiner til alle elevene, mange overlockmaskiner, i tillegg til annet nødvendig utstyr (dersom du har egen maskin, kan du ta den med, eller du låner av oss).

Stoff & Stil

Stoffbutikken «Stoff & Stil» ligger i gangavstand til skolen, og vi kjøper det meste av stoffene våre her. Det er også mulig å ta med materialer og utstyr hjemmefra om du har.

Lærer på linja er Linda Aannø

Linda AannøLinda er utdannet konfeksjonsteknikker og har allsidig praksis innen søm/design. I tillegg har hun jobbet i flere år som strikkedesigner på Sandnes Garn.

Med en interesse for alt som kan lages med stoff og garn, er hun kunnskapsrik og kreativ, og kan lære deg det meste du har lyst til.
E-post

Klassemiljø

Et godt klassemiljø er viktig, og sammen skaper vi dette. Sysalen er også et sosialt sted, der vi bruker tid på ulike kveldsaktiviter som spill, ser relevante filmer og kanskje koser oss med litt å spise.

Samarbeidsprosjekt

Solborg er en mangfoldig skole med mange forskjellige linjer. Vi har samarbeidsprosjekt med noen av disse gjennom året. Juleverksted har vi sammen med kunstlinjene. Vi arrangerer også «Alles geburtsdag» sammen med disse linjene.
Vi har også fotoshoot sammen med fotolinjene, der vi stiller som modeller med antrekk vi har laget selv, og elevene på foto tar flotte bilder. Disse bildene er en flott dokumentasjon på hva du har laget gjennom året.

Dette sier tidligere elever om linja:

Mange tror gjerne at “alle andre” kan så mye mer enn de selv, og er usikker om de vil passe inn. Tidligere elever har sagt noe om dette:

Anne, tidligere elev

Da jeg begynte på KMD var jeg redd for at jeg var den eneste som ikke kunne noe fra før av. Det var heldigvis ikke noe å bekymre seg for! Alle fikk hjelp utifra hvor de lå an i løypa, og vi lærte også mye av hverandre. Å sette opp en mannekengoppvisning i slutten av året syntes vi virket ganske uoppnåelig, men jammen klarte vi det, og det var veldig gøy!

Kjersti, tidligere elev

Jeg er overbevist om at jeg valgte den beste linjen på den beste folkehøyskolen i landet! KMD er for alle, om du kan mye eller lite spiller ingen rolle. Jeg kom uten noe særlige forkunnskaper, men endte opp med å lære mye mer enn jeg kunne drømt om. Engasjerte lærere er det på hele skolen, men ingen er så engasjert og kunnskapsrik som linjelæreren Linda.
KMD får man også frihet til å lage det man vil, om det er lappetepper, skjørt, bunad eller brudekjole, så hjelper Linda deg like mye og resultatene blir kjempebra! Det er bratt læringskurve i løpet av året, du kommer på skolen om høsten som totalamatør, men ender opp som ”superskredder” til skoleslutt i mai. Solborgåret mitt på KMD var det beste i mitt liv!

Rebecka, tidligere elev

Livet på sysalen på Solborg er et fantastisk liv. Sysalen er et stort åpent rom som er perfekt tilrettelagt for ivrige syere og andre håndarbeids-entusiaster. Sysalen er som oftest fylt med gode venner, musikk, latter og glede, selv om frustrasjon og irritasjon av og til sniker seg inn for å terge en stakkars syer.

Det kanskje aller beste med sysalen er at den har lærer Linda som alltid stiller opp for å hjelpe til og spre godt humør. Takket være Linda finnes det ingen begrensninger for hva de ofte ferske syerne på sysalen kan få til av vakre kreasjoner.

Priser for skoleåret 2017-2018:

Et år på Klær, mote & design koster kr. 106 700. Det inkluderer studieturer, opphold, påmeldingsgebyr, valgfag m.m.

Kompetanse

Et år på Solborg gir 2 tilleggspoeng ved opptak til høyere utdanning.

Linjeturer

New York

Skoleårets store høydepunkt er turen til USA. Vi reiser først til verdensbyen New York. Der benytter vi oss av det storbyen har å by på. Vi besøker Fashion Institute of Technology og museet der. Vi besøker stoff og tilbehørsbutikker og noen kjøper gjerne litt med hjem. Der finner vi stoff som vi ikke har tilgang til hjemme. Vi reiser til Brooklyn og går i vintagebutikker mm. Vi ser på musikal, rusler på Highland Park, Chelsea Market og rusler gatelangs og får med oss gatemote.

San Fransisco

Etter det drar vi til San Fransisco, og nyter denne vakre byen. Vi besøker blant annet fengselet Alcatraz og det gamle hippieområdet High Ashbury.

Los Angeles

Turen går videre til Los Angeles, der vi opplever en annen del av amerikansk kultur, med Hollywood og fornøyelsespark.

Reisefølge

Vi reiser sammen med linjene Rampelys Scene, Musikkproduksjon, Bilde, Form & Kunst og Art, Ceramics & Travel. Noe opplegg er felles for alle, noe linjevis og noe på kryss og tvers av linjene.

Madeleine forteller fra New York:

Vi har fått med oss en opplevelse for livet etter to helt ubeskrivelige uker i USA. Så mange inntrykk og opplevelser har jeg aldri trodd var mulig å få så kjapt.

Vi besøkte stoffbutikker som Mood, der de solgte stoff av ulike kvaliteter og nokså dyre merker som for eksempel Michael Kors. Kjempespennende å se hvor mye som faktisk finnes der i forhold til her i Norge. Butikken strakte seg over 3 etasjer, og det var overveldende mye å se på, slik som i de fleste butikkene i NY.
Et annet opplegg for linjen min var å besøke «The Museum at FIT (Fashion Institute of Technology). Der hadde de alt fra Chanel-drakter til gamle «Biker Jackets». Jeg likte meg veldig godt der. Det var så spennende å se hvor utrolig godt gjennomført arbeidene var og hvor kreativ det går an å være.
En av dagene i New York var vi på Guggenheim-museet og lærte blant annet om hvordan malerteknikken hadde endret seg oppigjennom tidene. For å komme oss dit, gikk vi gjennom Central Park. Helt nydelig plass som man ikke kan gå glipp av! Videre gikk turen til «The Metropolitan Museum of Art» der du må gå opp de kjente Gossip Girl-trappene for å komme inn i bygget. Opplegget var utrolig bra lagt tilrette for å få se mest mulig på den tiden vi hadde til rådighet, uten å stresse oss igjennom dagene.
Det ble også mye tid til shopping og egen utforsking av byen. Jeg og noen venninner besøkte blant annet» Top of the Rock,» utsikt over hele New York. Anbefales på det sterkeste!
Etter oppholdet i denne fantastisk flotte byen, reiste vi videre til San Fransisco og Los Angeles.

Facebook

Du kan se mer av det vi gjør på linja på vår facebookside, Klær, mote og design-Solborg FHS

Velkommen!

Jeg gleder meg til å få deg som elev. Satser du på et år på Klær, Mote & Design, skal jeg gjøre mitt for at du får et godt faglig opplegg. Du blir nok overrasket over alt du klarer å lage!
Vi regner med at du har skapertrang, arbeidslyst og en stor koffert til å ta med hjem alt du har laget.

Med vennlig hilsen Linda