Klær, mote & design forsidebilde

Klær, mote & design


Har du lyst til å lære å sy? Drømmer du om å bli designer? Blir du inspirert av det andre lager og har lyst til å lage dine egne ting? Det får du mulighet til på KMD. Vi holder til i skolens flotteste klasserom, med utsikt over Stavanger, fjord og fjell. Vi har en velutstyrt sømavdeling, der alle elevene får egen symaskin til disposisjon. Det viktigste du kan ta med deg er arbeidslyst og idéer!

Forkunnskaper

Det kreves ingen forkunnskaper for å begynne på Klær, Mote & Design. Vi starter med det grunnleggende innen søm og blir kjent med maskiner og utstyr. Vi lager flere små kjekke ting, som toalettvesker, poser, penal og vesker. Du lærer dermed ulike sømteknikker.

Dersom du kan litt om faget fra før, må du ikke la deg skremme av at vi starter med det grunnleggende. Mesteparten av året er det selvvalgte prosjekt, og du kan selv velge det du vil lage. Da starter du på ditt nivå, og utvikler deg derfra.

Lag din egen kolleksjon

Etter at de grunnleggende kunnskapene er på plass, bestemmer du selv hva du har lyst til å lage. Du kan sy deg collegegenser, jakke, bukse, genser, topper, skjørt, kåpe og/eller selskapskjole. Du lager din egen kolleksjon av klær som blir akkurat slik du har lyst til.
Vi har mannekengoppvisning på slutten av året.

Strikking/Hekling

Strikking og hekling har også en viktig plass på linjen. Alle vil få prøve begge teknikker, så velger du etterpå om du vil videreutvikle deg innenfor dette. Med en lærer som tidligere har arbeidet som strikkedesigner, vil begrepet garnglede stå sentralt, og vi prøver å videreformidle all den gleden et håndarbeid kan gi. Du kan lage luer, votter, pannebånd og sokker. Du kan lage et strikkeplagg etter en ferdig oppskrift slik at den blir passelig, eller du kan lage en oppskrift etter eget design.

Redesign

Vi er interessert i redesign og du vil få lære hvordan du syr om gamle plagg til ny og moteriktig design. Ta gjerne med egne plagg hjemmefra. Som en del av dette vil vi besøke vintagemarkeder i Brooklyn, New York for å få inspirasjon. Gamle plagg kan bli nye antrekk, eller vi bruker plaggene som materialer til vesker eller lignende.

Andre ting du kan få lære

Tegning/form/farge, mønsterforming, lappeteknikk, applikasjon, motehistorie, collagearbeid, lage egen bok, moodboard, arbeid med krympeplast, lysdekor, stempling/embrossing og andre hobbyarbeider.

Klasserommet

Vi holder til i et stort og lyst atelier, med god arbeidsplass til alle. Linja er godt utstyrt med symaskiner til alle elevene, mange overlockmaskiner, i tillegg til annet nødvendig utstyr (dersom du har egen maskin, kan du ta den med, eller du låner av oss).

Stoff & Stil

Stoffbutikken «Stoff & Stil» ligger i gangavstand til skolen, og vi kjøper det meste av stoffene våre her. Det er også mulig å ta med materialer og utstyr hjemmefra om du har.

Lærer på linja er Linda Aannø

Linda AannøLinda er utdannet konfeksjonsteknikker og har allsidig praksis innen søm/design. I tillegg har hun jobbet i flere år som strikkedesigner på Sandnes Garn.

Med en interesse for alt som kan lages med stoff og garn, er hun kunnskapsrik og kreativ, og kan lære deg det meste du har lyst til.
E-post

Videre utdanning

Linjefaget vil gi deg et godt grunnlag om du tenker å bli kunst- og håndverkslærer, eller om du ønsker å ta utdanning innen søm/kostyme.

Klassemiljø

Et godt klassemiljø er viktig, og sammen skaper vi dette. Sysalen er også et sosialt sted, der vi bruker tid på ulike kveldsaktiviter som spill, ser relevante filmer og kanskje koser oss med litt å spise.

Samarbeidsprosjekt

Solborg er en skole med mange forskjellige linjer. Vi har samarbeidsprosjekt med noen av disse gjennom året. Juleverksted har vi sammen med linja Bilde, Form & Kunst. Vi arrangerer også «Alles geburtsdag» sammen med denne linja.
Vi har fotoshoot sammen med fotolinja, der vi stiller som modeller med antrekk vi har laget selv, og elevene på foto tar flotte bilder. Disse bildene er en flott dokumentasjon på hva du har laget gjennom året.

Synnøve

Folkehøgskoleåret var året hobbyen min fikk blomstre. Jeg hadde brukt symaskin litt da jeg startet på Klær, Mote & Design, men kunne ingen teknikker eller sy klær fra før. Da året var over, kom jeg hjem med en helt ny garderobe med flotte selvsydde klær, med alt fra kjoler, bukser, jumpsuit, pysj og topper til veske og hjemmestrikka sokker og tøfler. Jeg sitter igjen med veldig mange gode minner, og venner for livet.

Rebecka

Livet på sysalen på Solborg er et fantastisk liv. Sysalen er et stort åpent rom som er perfekt tilrettelagt for ivrige syere og andre håndarbeids-entusiaster. Sysalen er som oftest fylt med gode venner, musikk, latter og glede, selv om frustrasjon og irritasjon av og til sniker seg inn for å terge en stakkars syer.

Det kanskje aller beste med sysalen er at den har lærer Linda som alltid stiller opp for å hjelpe til og spre godt humør. Takket være Linda finnes det ingen begrensninger for hva de ofte ferske syerne på sysalen kan få til av vakre kreasjoner.

Maria

Før eg kom til Solborg kunne eg ingenting om sying, men eg gledde meg til å lære det. Straks skuleåret begynte, fekk eg god hjelp frå både en ekspert av ein lærar, og frå andre medelevar. Plutselig kunne eg sy alt frå votter og college-gensere til jumpsuits og finkjoler, noko eg ikkje hadde lært meg utan dette året. Det var god stemning og miljø i klassen, som gjorde det mykje lettare og motiverande å lære seg noko nytt. Og når skuledagen var slutt, hadde vi gjerne klassekos, filmkveld, spelekveld eller vi sydde vidare. Det var eit år som var vel verdt å få med seg!

Kjersti

Jeg er overbevist om at jeg valgte den beste linjen på den beste folkehøyskolen i landet! KMD er for alle, om du kan mye eller lite spiller ingen rolle. Jeg kom uten noe særlige forkunnskaper, men endte opp med å lære mye mer enn jeg kunne drømt om. Engasjerte lærere er det på hele skolen, men ingen er så engasjert og kunnskapsrik som linjelæreren Linda.
KMD får man også frihet til å lage det man vil, om det er lappetepper, skjørt, bunad eller brudekjole, så hjelper Linda deg like mye og resultatene blir kjempebra! Det er bratt læringskurve i løpet av året, du kommer på skolen om høsten som totalamatør, men ender opp som ”superskredder” til skoleslutt i mai. Solborgåret mitt på KMD var det beste i mitt liv!

Priser for skoleåret 2019-2020:

Et år på Klær, Mote & Design koster kr 113 715. Det inkluderer studieturer, opphold, stoff og materiellkostnader som går med til undervisningen, påmeldingsgebyr og valgfag m.m. Dersom du lager mye på fritiden/gaver m.m., kommer utgifter til dette i tillegg.

Kompetanse

Et år på Solborg gir 2 tilleggspoeng ved opptak til høyere utdanning.

Linjeturer

New York

Skoleårets store høydepunkt er turen til USA. Vi reiser først til verdensbyen New York. Der benytter vi oss av det byen har å by på. Vi besøker Fashion Institute of Technology og museet der. Vi besøker stoff og tilbehørsbutikker. Der finner vi stoff som vi ikke har tilgang til hjemme. Vi reiser til Brooklyn og går i vintagebutikker mm. Vi ser på musikal, vi rusler på Highland Park og Chelsea Market. Gatelangs får vi med oss gatemote.

Los Angeles

Turen går videre til Los Angeles, der vi opplever en annen del av amerikansk kultur, med Hollywood og fornøyelsespark.

Reisefølge

Vi reiser sammen med linjene Rampelys Scene, Musikkproduksjon og Bilde, Form & Kunst. Noe opplegg er felles for alle, noe linjevis og noe på kryss og tvers av linjene.

Madeleine forteller fra New York:

Vi har fått med oss en opplevelse for livet etter to helt ubeskrivelige uker i USA. Så mange inntrykk og opplevelser har jeg aldri trodd var mulig å få så kjapt.

Vi besøkte stoffbutikker som Mood, der de solgte stoff av ulike kvaliteter og nokså dyre merker som for eksempel Michael Kors. Kjempespennende å se hvor mye som faktisk finnes der i forhold til her i Norge. Butikken strakte seg over 3 etasjer, og det var overveldende mye å se på, slik som i de fleste butikkene i NY.
Et annet opplegg for linjen min var å besøke «The Museum at FIT (Fashion Institute of Technology). Der hadde de alt fra Chanel-drakter til gamle «Biker Jackets». Jeg likte meg veldig godt der. Det var så spennende å se hvor utrolig godt gjennomført arbeidene var og hvor kreativ det går an å være.
En av dagene i New York var vi på Guggenheim-museet og lærte blant annet om hvordan malerteknikken hadde endret seg oppigjennom tidene. For å komme oss dit, gikk vi gjennom Central Park. Helt nydelig plass som man ikke kan gå glipp av! Videre gikk turen til «The Metropolitan Museum of Art» der du må gå opp de kjente Gossip Girl-trappene for å komme inn i bygget. Opplegget var utrolig bra lagt tilrette for å få se mest mulig på den tiden vi hadde til rådighet, uten å stresse oss igjennom dagene.
Det ble også mye tid til shopping og egen utforsking av byen. Jeg og noen venninner besøkte blant annet «Top of the Rock,» utsikt over hele New York. Anbefales på det sterkeste!
Etter oppholdet i denne fantastisk flotte byen, reiste vi videre til San Fransisco og Los Angeles.

Instagram

Du finner oss på Instagram

Facebook

Du kan se mer av det vi gjør på linja på vår facebookside, Klær, mote og design-Solborg FHS

Folkehøgskolebloggen

Du kan lese om Klær, Mote & Design på folkehøgskole.no/blogg

Velkommen!

Jeg gleder meg til å få deg som elev. Satser du på et år på Klær, Mote & Design, skal jeg gjøre mitt for at du får et godt faglig opplegg. Du blir nok overrasket over alt du klarer å lage!
Vi regner med at du har skapertrang, arbeidslyst og en stor koffert til å ta med hjem alt du har laget.

Med vennlig hilsen Linda

Film

Film: Film
Film
Når du trykker på “Spill av”, overstyres dine personverninnstillinger og du kobles til vimeo.com