Global Village Foto Go


Global Village Foto Go


Ta bilder på tre kontinenter! På Global Village Foto Go kombinerer vi fotografering, reiser og solidaritet. Du vil få mulighet til å tilegne deg et mangfold av kunnskap, erfaringer og opplevelser. Hovedfokus er på reisefotografering, men vi arbeider også med portrettfotografering, landskapsfotografering og analog fotografering med mørkerom. Foto Go er for hobbyfotografer og nybegynnere.

Innføring i foto

Du vil få innføring i bruk av kamera og i hva som gjør et godt bilde. Du lærer best av det du gjør selv, derfor vil du få bruke mye tid til å ta egne bilder. Du vil også få opplæring i programvaren Lightroom eller Capture One 9.
Foto handler likevel om mer enn å trykke på utløserknappen. Det fins en rekke tema og sjangre å fordype seg i, som svart/hvitt-foto, portrett, landskap, arkitektur, street, reisefoto, sportsfotografering, utvikling av portefølje, innføring i fototeori, fototeknikk og komposisjon, naturfoto og fotojournalistikk.

Reisefotografering

På turene besøker vi prosjekter, treffer mennesker og får med oss mange spennende opplevelser på reisemålet, hele tiden mens kameraet går varmt og minnebrikkene fylles opp av gode bilder.
Hjemme fra tur jobber du med bildene du har tatt, og vi tar fatt på en fordypningsperiode der du skal bli tryggere på kameraet og på deg selv som fotograf. Du får prøve deg i fotostudio og i mørkerommet og vi begynner å arbeide med Photoshop eller Affinity Foto (et rimeligere, men godt alternativ til Photoshop).
Etter turene jobber vi fram mot en utstilling, og ved årets slutt setter du sammen en portefølje av dine beste bilder.

Portrettfotografering

Kreativitet er stikkordet når du skal fotografere medelever slik at personligheten deres kommer i fokus. Resultatet samles i «Fjesboka» som alle elever får med som et minne fra skoleåret.

Selvvalgt prosjekt

I linjeuken i februar arbeider du med et selvvalgt prosjekt på skolen eller et annet sted du velger selv.

Undervisningsemner knyttet til reisene våre

Det handler ikke bare om foto på Foto Go. Vi tar også opp tema som er knyttet til fototurene våre, nemlig globale spørsmål, kulturkunnskap og landstudier. Når vi reiser til andre deler av verden, er det viktig å forstå de store sammenhengene – og når vi er på tur, er det viktig at vi kan besøke et land med respekt og forståelse.

Aktiviteter

Vi drar på korte overnattingsturer, prøver aktiviteter som snorkling, surfing, og rappellering. Vi drar på kino, konserter eller teater, restaurantbesøk, og er vi heldige, – får vi til en dykkertur mens vi er på reise.
Vi deltar på skolens innsamlingsprosjekt og arrangerer egne reisekvelder. Svømming i skolens basseng, er også en del av opplegget på Global Village Foto Go.

Utstyr

Klasserom og grupperom har internett-tilgang og fotoprojektorer, storformatsprinter (Epson 4900), kalibreringsutstyr, mørkerom og fotostudio av profesjonell standard (Tre Elinchrom MX600-lamper og tre Bowens 250-lamper) samt en rekke reflektorer og bakvegger. Vi har også et sett med Elinchrome Ranger, portabelt blitsutstyr for utendørsfotografering.

Du trenger:
Digital speilrefleks eller speilfritt systemkamera
Bærbar Mac eller PC
Egen programvare (Photoshop og Lightroom eller Serif Affinity og Capture One) som du skaffer når du kommer på skolen.
60-80 liters ryggsekk
Fotobag

Hva kreves av forkunnskaper?

Du trenger ingen forkunnskaper innen foto, men må være interessert i å lære faget. Du bør tåle vilt vær, like å reise og å være sammen med folk. En god dose kreativitet, nysgjerrighet og guts skader ikke!

Kompetanse

Et år på Solborg gir 2 tilleggspoeng ved opptak til høyere utdanning.

Lærer på linja er Geir Ertzgaard

Geir ErtzgaardGeir har hatt ansvaret for Global Village Foto fra linja starta opp i 2007 (Fra 2015 Foto Go). Etter over 20 år som folkehøgskolelærer kjenner han folkehøgskolen og Solborg ut og inn, og syns fremdeles at det knapt fins mer spennende ting å drive med.

Geir er utdannet teolog, journalist og engelsklærer, og har bodd tre år i Kenya. Han har drevet med foto siden han fikk sitt første plastikk-kamera julen 1974. I tillegg til jobben som lærer, er han med i fotomiljøet i Stavanger, leder en fotoklubb, og har levert bilder til tidsskrifter, hjemmesider og enkeltpersoner, i tillegg til at han tar bryllupsbilder, portrettfoto og andre typer bilder. Han har hatt med seg rundt 1 500 mennesker på over 30 foto- og studieturer til Afrika og Asia.

Priser for skoleåret 2017-2018:

Et år på Global Village Foto Go koster kr. 108 700. Det inkluderer studieturer, opphold, påmeldingsgebyr, valgfag m.m.
Programvare kommer i tillegg.

Linjeturer

Namibia

Høstens tur går til Namibia – landet med de røde sandynene, øde markene, flotte landskapet og lange kyst. Med besøk i spøkelsesbyer, kystbyer og ørkendyner, og med stjernehimmel, masse sand og safari på den beste tiden av året, blir dette en tur man sent vil glemme!

Vi tar med telt og buss og legger på tur langs det vidstrakte landet og stopper når det passer, enten det er en zebra eller ørkendyne som fanger interessen. Namibia er som skapt for fotografen: lyset, stedet, naturen – alt gjør seg på en kamerabrikke!

Reiseruta vår er Windhoek, Quivertree, Klein Aus, Kolmanskopf, Namib Rand, Mirabib, Swakopmund, Etosha og så tilbake til Windhoek.

Dette er en tur for begge fotolinjene våre, Global Village Foto Go og Pro, og vil være en blanding av opplevelser, dannelsesreise og fotoreise.

Argentina og Chile

Når våren kommer setter vi kursen mot Chile og Argentina, der du blir slått i bakken av den vakre naturen, og får hakeslepp av de fargesterke byene. Dette er land og reisemål der kamera neppe vil ligge urørt, med mindre du blir helt satt ut av alt du ser! Isbre-vandring, padling i Tierra del Fuego, fjelltur til Torres del Paine, hvalsafari i Punta Valdes, bading i varme kilder og tur til verdens tørreste ørken Atacama og 5000 meters høyde. Hele tiden omringet av et landskap som bergtar!

Vi besøker også storbyene Buenos Aires og Santiago, samt den fargerike kunstnerbyen Valparaiso, byer som får det til å bruse hett i årene og lukte svidd av minnekortet.

Turen vil være for begge fotolinjene, og turene vil være en blanding av opplevelser, dannelsesreise og fotoreise.

Målet med turene

er å gi deg unike fotomuligheter, en større innsikt i forholdene i verden og et engasjement for mennesker som lever under vanskeligere kår enn oss.

Du kan se bilder på www.globalvillage.no.

Velkommen

Jeg ser fram til å få deg som elev, og til å gi deg et år jeg håper du vil ha nytte av resten av livet. Med utstyr, lærers kompetanse og et levende fotomiljø i Stavanger tror jeg at dette kan bli et år som gir deg mye faglig, sosialt og personlig.

Du kan se hva vi driver med på med Global Village Foto Go på globalvillage.no, på facebooksida vår, Global Village Foto-Solborg folkehøgskole eller på Instagram ved å følge @solborg_foto eller #gvfoto16.

Er du av den litt mer ambisiøse sorten? Kanskje du skal sjekke ut om Global Village Foto Pro passer deg enda bedre?

Vennlig hilsen

Geir Ertzgaard